Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Top 10 TV Series Soundtracks




Τα καλύτερα soundtracks σειρών σε top 10!

 Όπως έχουμε ξαναπεί, μια ταινία, μια σειρά ή ένα show γενικότερα, έχοντας γνώμονα την πλήρη αναγνώριση, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ισχυρό concept μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί η ιστορία και το main πρόγραμμα του. Σκεπτόμενοι αυτά λοιπόν σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση της μουσικής σε όλες τις τάξεις της κοινωνίας, οι δημιουργοί τέτοιων show είχαν πάντα στο μυαλό τους τη δημιουργία ενός ισχυρού soundtrack, το οποίο θα αντιπροσωπεύει και θα αναδεικνύει το οπτικό αποτέλεσμα. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου δεν μπορεί μια σειρά να πετύχει αν δεν έχει καλό και το κυριότερο, αντιπροσωπευτικό soundtrack. Όλοι μας λοιπόν, λίγο πολύ έχουμε προσέξει soundtrack σειρών και μπορούμε να ξεχωρίσουμε αγαπημένα. Όμως, από αυτή τη θέση, δεν θα μπορούσα να βάλω μόνο τα αγαπημένα μου αλλά να ξεχωρίσω και κάποια "standar", τα οποία ανέδειξαν το show σε πολύ μεγάλο βαθμό!

* έπειτα από την ανάλυση του κάθε soundtrack ακολουθεί προσωπικός βαθμός αξιολόγησης της αντιπροσωπευτικότητας του με βάση τη θεματολογία της σειράς. Ο βαθμός αξιολόγησης δεν έχει σχέση με τη θέση της σειράς στο top 10, καθώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως η καθολική αναγνώριση.

 Ξεκινάμε λοιπόν…

10. The Walking Dead (2010)

To 2010, ξεκίνησε η σειρά The Walking Dead, η οποία δημιουργήθηκε από τον Frank Darabont. Η σειρά είναι βασισμένη στο comic με το ίδιο όνομα. Την ιστορία λίγο πολύ την ξέρουμε. Ο πρωταγωνιστής είναι αστυνομικός ο οποίος ξυπνάει τραυματισμένος στο νοσοκομείο και ενώ όλα δείχνουν ότι έχει κοιμηθεί πολύ καιρό, συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον ξέρει, καθώς συμβαίνει ένα zombie apocalypse! Τα soundtracks επιλέχθηκαν με πολύ προσοχή καθώς έπρεπε να τονιστεί σίγουρα ο τρόμος και η αγωνία μιας κατάστασης όπως το Walking Dead, ενώ επίσης και η μοναξιά και η απελπισία του πρωταγωνιστή να δει τι συμβαίνει. Θα ακούσουμε λοιπόν μελωδίες και μουσική που παραπέμπει σε αγωνία και τρόμο, αλλά και κομμάτια υποτονικά. Την επιμέλεια των κομματιών ανέλαβε η Universal Republic Records. Προσωπικά θα ξεχωρίσω το soundtrack Lead Me Home-Jamie N Commons, το οποίο ταυτόχρονα παραπέμπει στην επιθυμία του πρωταγωνιστή να φτάσει σπίτι του.

Γιατί μπήκε: Ενώ η σειρά είναι μόλις 3 χρόνια στην δημοσιότητα, έχει καταφέρει να τραβήξει κόσμο και σαν σειρά αλλά και σαν soundtrack. Είναι ένα soundtrack που θα το πετύχεις σίγουρα σε άρθρο με τα καλύτερα soundtracks!

Αξιολόγηση: 7/10



9. Cold Case (2003-2010)

To 2003 το κανάλι CBS θα παρουσιάσει μια καινούργια σειρά με τίτλο Cold Case. H σειρά ήταν αστυνομική και το σενάριο βασιζόταν σε παγωμένες αστυνομικές υποθέσεις οι οποίες έμεναν για πάντα στο ράφι και στα αστυνομικά αρχεία, μέχρι μια ειδική ομάδα που ασχολούταν με τέτοιες υποθέσεις, αποφάσιζε να ασχοληθεί μαζί τους και να τις επιλύσει! Το soundtrack της σειράς επιμελήθηκε η Lakeshore Records με τον Michael A. Levine να γράφει την εξαιρετική μουσική της. Ένα πολύ ωραίο κομμάτι με το βιολί να υπερτερεί ενώ η μουσική υπόκρουση να είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας. Παρ’ όλα αυτά το soundtrack δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικό για τη σειρά.

Γιατί μπήκε: Ανέκαθεν μια αστυνομική σειρά με αυτοτελή επεισόδια δεν είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ η μουσική της ήταν ένα απλό ψηφιακό θέμα με λίγα και απλά πράγματα. Όχι σε αυτή τη σειρά!

Αξιολόγηση: 6/10



8. Detective Monk (2002-2009)

To 2002, ξεκίνησε η σειρά Detective Monk με σεναριογράφο τον Andy Breckman. Η σειρά ήταν αστυνομική με δραματικό αλλά και κωμικό περιεχόμενο. Αυτό που ξεχωρίζει τη σειρά και την κάνει ιδιαίτερη, είναι η ιδιόρρυθμη ζωή και οι συνήθειες του εκνευριστικά έξυπνου αλλά και εκνευριστικά "φοβητσιάρη" Monk. Βασισμένο στα πρότυπα του Sherlock Holmes , ο Monk βρίσκει τον ένοχο παρατηρώντας τις πιο μικρές λεπτομέρειες της υπόθεσης. Υπήρξαν 2 βασικά soundtracks όμως το It’s A Jungle Out There του Randy Newman έχει μείνει στις καρδιές μας. Οι στίχοι του κομματιού είναι ακριβώς η ζωή του Monk και οι υπέρμετρες φοβίες του!

Γιατί μπήκε: Πάντα προσθέτεις προσωπικές επιλογές σε τέτοιες λίστες. Παρ’ όλα αυτά η μουσική του είναι ιδιαίτερα προσεγμένη καθώς έχει χιουμοριστική διάθεση αλλά και αναδεικνύει τη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή.

Αξιολόγηση: 7/10



7. Supernatural (2005)

To 2005 ξεκίνησε μια επική σειρά φαντασίας, μυθολογίας, δράματος και κωμωδίας ταυτόχρονα, με τίτλο Supernatural. O Eric Kripke και η διαβασμένη παρέα του, μας παρουσίασαν κάτι το εξαιρετικό, το οποίο συνεχίζει ακόμη και σήμερα. Το αχτύπητο δίδυμο των αδερφών Winchester καλούνται να σώσουν τον κόσμο πολλές φορές, απαλλάσσοντας όσο το δυνατόν περισσότερους υπερφυσικούς κινδύνους από την ανθρωπότητα, υπηρετώντας το καθήκον των κυνηγών… Ενώ η σειρά έχει τεράστια επιτυχία, δεν υπάρχει καθαρό soundtrack. Στη θέση των soundtracks έχουν μπει γνωστά και καταξιωμένα rock και hard rock κομμάτια μέσω των οποίων μεταδίδεται η ενέργεια και η δυναμική της σειράς. Ένα από τα κυριότερα θέματα είναι το Carry On My Wayward Son, ένα από τις επιτυχίες του πασίγνωστου συγκροτήματος Kansas, από τον δίσκο Leftoverture.

Γιατί μπήκε: Το κομμάτι που επιλέχθηκε έγινε πασίγνωστο και κατάφερε να αναδείξει μια σειρά χωρίς original soundtrack. Παρ’ όλα αυτά η μη ύπαρξη soundtrack και η χρησιμοποίηση ενός έτοιμου και καταξιωμένου κομματιού, του δίνει αυτή τη θέση.

Αξιολόγηση: 7/10


6. F.R.I.E.N.D.S (1994-2004)

Ποιος δεν ξέρει ίσως τη δημοφιλέστερη σειρά FRIENDS ή αλλιώς τα Φιλαράκια; Το 1994, ο David Crane δημιούργησε αυτή την πολύχρονη σειρά η οποία είχε μεγάλη απήχηση και ανέδειξε την αμερικάνικη κωμωδία. Όσο για το τραγούδι, ποιός δεν το ξέρει; Όλοι το ξέρουν το I'll Be There For You των The Rembrandts! Μόνο που η ανάδειξη της δουλειάς έγινε και από τις 2 πλευρές, το τραγούδι ανέδειξε τη σειρά αλλά και αναδείχθηκε από τη σειρά. Ένα εύθυμο και μοντέρνο κομμάτι, το οποίο θα μπορούσε να είναι άνετα το τραγούδι της παρέας, που θα θυμίζει τις ωραίες και αστείες στιγμές της.

Γιατί μπήκε: Προφανώς όλοι ξέρουμε τον λόγο.

Αξιολόγηση: 8/10



5. The X Files (1993-2002)

To 1993, ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά τρόμου με τίτλο X-Files, σειρά επιστημονικής φαντασίας, αποκτώντας παγκοσμίως ένα πολύ φανατικό κοινό. Η σειρά δημιουργήθηκε από τον Chris Carter. Μυστηριώδεις εξαφανίσεις και περίεργοι θανάτοι ήταν οι κύριες θεματολογίες της σειράς, οπότε η μουσική έπρεπε να είναι συγκεκριμένη. Θα έπρεπε να αναδεικνύει το μυστήριο, το άγνωστο και την αγωνία. Mission Accomplished!

Γιατί μπήκε: Δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι σειράς! Όλοι θα θυμόμαστε αυτή τη μουσική υπόκρουση και θα θέλαμε να την ακούμε συχνότερα τώρα που το θυμηθήκαμε!

Αξιολόγηση: 10/10


4. The Pacific (2010)

H σειρά δημιουργήθηκε το 2010 και τελείωσε τον ίδιο χρόνο. Περιγράφει τις ιστορίες 3 στρατιωτών που πολέμησαν στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Ιάπωνες. Η μουσική είναι επικής μορφής και δόθηκε μεγάλη προσοχή, καθώς πάντα οι περιπτώσεις πολέμου και ιστορικών εξελίξεων, έχει επικό χαρακτήρα. Το ύφος της μουσικής δίνει ένα μελαγχολικό χαρακτήρα ως αναγκαία συνέπεια της δραματικής κατάστασης.

Γιατί μπήκε: Η μουσική του μπορεί να σταθεί ως μια πολύ φαντασμαγορική σύνθεση. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του!

Αξιολόγηση: 9/10



3. Sons of Anarchy (2008)

To 2008, έρχεται μια καινούργια σειρά να ταράξει τη μονοτονία των αμερικάνικων σειρών… Το Sons of Anarchy, μια σειρά που είναι γραμμένη πάνω στην ιστορία της ομώνυμης συμμορίας bikers που δημιουργήθηκαν για το εύκολο χρήμα μέσα από την παρανομία. Αλλαγές, ανατροπές και δράση βρίθουν στο σενάριο, με κάποιες δόσεις ισχυρού δράματος. Ο Kurt Sutter, δημιουργός της σειράς, έμενε για κάποιο διάστημα μαζί με bikers για να μπορέσει να αποδώσει κάτι ρεαλιστικό. Η μουσική είναι southern rock, με εμφανή αμερικάνικα στοιχεία.

Γιατί μπήκε: Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, γράφονται συνέχεια κομμάτια, ενώ γίνονται πολλές διασκευές, από νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Η μουσική είναι άκρως αντιπροσωπευτική της southern rock ζωής.

Αξιολόγηση: 10/10



2. Pink Panther

Η σειρά καρτούν του Ροζ Πάνθηρα συνέχισε τη ξεκαρδιστική ιστορία και σε animation. Η μουσική; Η ίδια, με τον Henry Mancini να έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς δημιουργούς soundtrack μαζί με τον Ennio Morricone. Jazz blues κομμάτι με πνευστά να οργιάζουν και ο swing ρυθμός του τρίηχου να σε κυριεύει!

Γιατί μπήκε: Ξέρουμε απ’ έξω όλη τη μουσική του! Δεν θέλει πολλή ανάλυση…

Αξιολόγηση: 9/10 (εξαίρεση αντιπροσωπευτικού soundtrack, γιατί είναι τόσο γνωστό που πλέον ξέρουμε το κομμάτι και δεν θυμόμαστε τι γίνεται στην πλοκή) 



1. Breaking Bad (2008-2013)

Και φυσικά αφήνουμε το καλύτερο για το τέλος… Η σειρά επανάσταση, η σειρά επιτυχία που κατάφερε να μας τραβήξει και να μας απορροφήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο χημικός Walter White και ο Jesse Pinkman ξεκινάνε μια λαμπρή καριέρα στην παραγωγή ναρκωτικών. Από αυτό το σημείο και μετά όλα αλλάζουν. Η μουσική υπόκρουση, είναι πολύ αντιπροσωπευτική, καθώς δίνει το αμερικάνικο rock στοιχείο με κάποια στοιχεία ψηφιακής μουσικής. Στην ατμόσφαιρα του soundtrack επιπλέον, υπάρχει κάτι το μυστηριώδες το οποίο απευθύνεται στους μυστηριώδεις χαρακτήρες των πρωταγωνιστών.

Γιατί μπήκε: Αυτή η σειρά έκανε πάταγο! Σε όλους τους τομείς. Η μουσική του επίσης έχει ξεχωριστή αναγνώριση.

Αξιολόγηση: 9/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου