Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Οι καλύτερες ηλεκτρικές κιθάρες-Gibson Les Paul




Είναι οι καλύτερες κιθάρες στον κόσμο, πουλώντας αμέτρητα κομμάτια. Όταν κάποιος θέλει να αγοράσει, σίγουρα τις έχει σαν επιλογή. Ποιες είναι;

Την προηγούμενη φορά είχαμε αναφερθεί στην Fender Stratocaster, που αντικειμενικά θεωρείται από τις ποιοτικότερες ηλεκτρικές κιθάρες στην παγκόσμια αγορά. Σήμερα, θα αναφερθούμε στο "αντίπαλο δέος" της, την μοναδική Gibson Les Paul.

Gibson Les Paul

Η Gibson Les Paul είναι μια σειρά μοντέλων της Gibson Epiphone που κυκλοφόρησε το 1952. Σχεδιάστηκε από τον Ted Mc Carty σε συνεργασία με τον δημοφιλή κιθαρίστα Les Paul(Αμερικάνος κιθαρίστας της Jazz), του οποίου τιμητικά αποδόθηκε το όνομα. H Gibson Les Paul μαζί με τις Fender Stratocaster και Telecaster συμπληρώνουν την τριάδα των καλύτερων ηλεκτρικών κιθαρών στην αγορά. H κατασκευή της είναι συμπαγής όπως ακριβώς και της Stratocaster, ενώ η ένωση του λαιμού με του σώματος είναι με τη μέθοδος set in. Από το 1952, το μοντέλο αυτό θεωρείται από τα καλύτερα, δεδομένου ότι έχει πουλήσει εκατομμύρια. Η κιθάρα αυτή πέρασε από όλα τα στάδια εξέλιξης της μουσικής, από το 1952 ως σήμερα. Χρησιμοποιήθηκε για jazz, blues, rock, metal, punk αλλά και για πολλά άλλα είδη μουσικής σύνθεσης. Η ειδικότητα της, είναι ο σκληρός και "ατσάλινος" ήχος καθώς οι μαγνήτες της είναι κατασκευασμένοι γι αυτό. Έγινε ευρέως γνωστή περισσότερο σε hard rock, metal, punk και "βαρύ" blues είδη. Σε jazz, θα δούμε ότι η χρησιμοποίηση της εν λόγω κιθάρας γίνεται κυρίως σε fusion και afro μουσικά σχήματα, τα οποία τη χρησιμοποιούν με πιο βαρύ ήχο.

Μια τόσο πετυχημένη κιθάρα όπως η Les Paul ωστόσο, είχε και τις άσχημες στιγμές της. Στο τέλος της δεκαετίας του 50, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μουσικής σκηνής, ήδη θεωρείτο βαριά και παλαιομοδίτικη. Με τη Fender και άλλες εταιρίες να είναι στο προσκήνιο, η Gibson απέτυχε για κάμποσο καιρό στην αγορά. Έτσι το 1961, η Gibson σταμάτησε να παράγει την αυθεντική και παραδοσιακή Les Paul, δημιουργώντας την SG, μοντέλο που ουσιαστικά αποτέλεσε επανασχεδιασμός της πρώτης. Οι πρώτοι επαγγελματίες κιθαρίστες δεν άργησαν να φανούν με τον Eric Clapton και τον Peter Green να τη χρησιμοποιούν, οι οποίοι ακολουθήθηκαν από μεγάλο αριθμό μουσικών. Κιθαρίστες όπως οι Keith Richards, Jeff Beck, Hubert Sumlin, Mick Taylor, Freddie King, Jimmy Paige, Slash, Gary Moore, John Sykes, Paul Kossoff και Steve Hackett ανέδειξαν το μοντέλο, ενώ, και αυτό τους βοήθησε να αναδειχθούν. Πολλοί από αυτούς κατέχουν signature μοντέλα, τα οποία βρίσκονται στην αγορά.

Η σκέψη λοιπόν είναι η εξής. Εφόσον θέλεις να βρίσκεσαι στα πλαίσια του hard ήχου, στοχεύοντας σε ό,τι πιο αναγνωρισμένο και ποιοτικό, η λύση είναι μονόδρομος, Gibson Les Paul. Μια κιθάρα που φέρει τις σφραγίδες τόσων σπουδαίων επαγγελματιών για απόδειξη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου