Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Boston-To ομώνυμο άλμπουμ-θρύλος της Αμερικάνικης Rock

 Ένα αφιέρωμα που αναλύει τον πιο πετυχημένο δίσκο του συγκροτήματος Boston, που του έδωσαν και το όνομα του.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 συγκροτήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συγκροτήματα της Αμερικάνικης Rock σκηνής, οι Boston. Το επιτυχημένο γκρουπ από τους Tom Scholz, Brad Delp, Fran Sheelan και Sib Hashian ένωσαν τις γνώσεις και τις δημιουργίες τους σε μια εποχή μουσικής και πνευματικής άνθισης, όπου ειδικά η rock δημιουργία είχε απογειωθεί σε πολύ υψηλά-για την συγκεκριμένη μουσική-στανταρ. Οι Boston αναγνώρισαν το είδος της εποχής, μια πολύπλοκη και πολυσυνδιασμένη rock και προσαρμόστηκαν με τα δεδομένα της. Δημιούργησαν έναν άκρως μελωδικό, πολυσύνθετο και πάνω από όλα επαναστατικό rock μουσικό κορμό και πάνω του δημιούργησαν απίστευτες συνθέσεις, οι οποίες δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από πιο progressive κομμάτια τα οποία είχαν να υπερηφανεύονται ότι είναι το ανώτερο μουσικά είδος της εποχής εκείνης. Η πολυφωνία σε μουσικά όργανα αλλά και φωνητικά προσδίδει κάτι μαγικό στο αποτέλεσμα που παράγουν, δίνοντας έτσι μια πολύπλευρη μελωδία. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η συνεχής εναλλαγή μουσικών θεμάτων και χαρακτηριστική κιθαριστική διφωνία. Το νεανικό συγκρότημα της Μασαχουσέτης(όπως προδίδει και το όνομα του) συνεργάστηκε με πολλές δισκογραφικές όπως Epic, MCA, Artemis και Frontiers, που συνέβαλαν στην επιτυχία του, καθώς είχαν πολύ καλό και καθαρό ήχο για την εποχή. Οι Boston είναι living legends και είναι ακόμη στο προσκήνιο κάνοντας ακόμη σπουδαίες συναυλίες. Μόνο που πλέον μαζί τους δεν βρίσκεται ο σπουδαίος τραγουδιστής Brad Delp, ο οποίος σίγουρα τους καμαρώνει από κάπου από ψηλά...


Μέλη
Tom Scholz: κιθάρα, μπάσο, πιάνο, κρουστά, δεύτερα φωνητικά
Brad Delp: φωνητικά, ρυθμική κιθάρα, πιάνο, κρουστά
Fran Sheelan: μπάσο
Sib Hashian: drums, κρουστά, δεύτερα φωνητικά

To άλμπουμ Boston είναι ο πρώτος τους δίσκος και η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου του 1976 από την Epic Records. Αν και τα μέλη του συγκροτήματος ήταν απαισιόδοξοι για την επιτυχία του άλμπουμ εκείνο πουλήθηκε τον πρώτο καιρό τουλάχιστον 200.000 φορές! Έγινε 17 φορές πλατινένιο και έχει γίνει και χρυσό. Περιέχει κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια τους και τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Προάγει τον δημιουργικό και συνθετικό τρόπο της μουσικής τους γιατί ουσιαστικά εντάσσει τον ακροατή στο ιδιαίτερο στυλ τους.

Λίστα κομματιών:
1. More Than A Feeling
2. Peace of Mind
3. Foreplay/Long Time
4. Rock & Roll Band
5. Smokin'
6. Hitch a Ride
7. Something About You
8. Let Me Take You Home Tonight

O δίσκος ξεκινάει με το πασίγνωστο και μελωδικό More Than A Feeling. Ένα κομμάτι που βρίσκεται πάντα στις μουσικές επιλογές μας και ταιριάζει σε πολλές καθημερινές στιγμές μας. Η σύνθεση του είναι μελωδική και καθορίζεται από την κιθάρα, η οποία έχει ηγετικό ρόλο και στον ρυθμό. Ο ήχος είναι καθαρός και άλλες φορές με περισσότερα εφέ δίνοντας ποικιλία στο άκουσμα μας. Δεν μπορούμε να μην προσέξουμε ιδιαίτερα τους ρόλους της κιθάρας σε όλο το κομμάτι, συνθέτοντας πράγματι κάτι απίστευτο. Αυτό το κομμάτι, όπως προμηνύει ο τίτλος, προσδίδει κάτι παραπάνω από ένα συναίσθημα...


Στη συνέχεια, ακολουθεί το εξίσου πασίγνωστο Peace of Mind! Το κομμάτι ξεκινάει με ακουστικές συγχορδίες που ακολουθούν rock πορεία. Έπειτα έχουμε δυναμικό rock Αμερικάνικης συνήθειας με εφέ και μουσικά στοιχεία της εποχής. Σε αυτό το κομμάτι, πέρα από τα βασικά στοιχεία της μουσικής τους ταυτότητας, ξεχωρίζει λίγο περισσότερο η ικανότητα τους ρυθμικά.


Στο τρίτο track έχουμε ένα πιο αυθεντικό rock κομμάτι. Ονομάζεται Rock & Roll Band. Παρόλο που δεν το συνηθίζουν οι Boston, δημιούργησαν ένα κομμάτι με πιο αυστηρό ρυθμό και πιο φτωχή μελωδία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ικανοποιεί ακόμα και το πιο απαιτητικό μουσικό αυτί βέβαια.


Στο τέταρτο κομμάτι βρίσκεται το Smokin'. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα κατεξοχήν παράδειγμα Αμερικάνικης rock το οποίο είναι μάλιστα και από τα κομμάτια που την έχουν διαμορφώσει. Μια πραγματική κομματάρα που στα ατού της είναι ο ρόλος του αρμονίου και των πλήκτρων. Ακούστε με και θα συμφωνήσετε μαζί μου!


Το επόμενο κομμάτι κατέχει ξεχωριστή θέση στον δίσκο, το Foreplay/Long Time. Πέραν της διαφορετικότητας του και του εμφανούς πειραματισμού που πραγματοποίησαν οι Boston σε αυτό, ανοίγει και την δεύτερη όψη του δίσκου. Μια μίξη progressive, psychedelic και ατμοσφαιρικής rock μουσικής έρχεται να ενωθεί με την αυστηρότητα και την απλότητα του rock, δημιουργώντας ίσως το πιο πολύπλοκο και πιο σύνθετο κομμάτι του συγκροτήματος.


Στη συνέχεια συναντάμε το Hitch A Ride. Οι Boston από πάντα έδειχναν ότι είναι μάστορες της μελωδίας και της πολυφωνίας. Φανταστείτε τι έχουν φτιάξει σε μια μπαλάντα όπως Το Hitch Α Ride. Ένα πολύ όμορφο κομμάτι με περισσότερο ακουστικό μέρος, πολλά drum breaks και πλήκτρα που σε κάποια σημεία οργιάζουν!!


Έπειτα έχουμε το Something About You, το οποίο με τη σειρά του δείχνει το αυθεντικό στυλ των Boston, καθώς έτσι τους έβγαινε να δημιουργήσουν. Για μένα κατέχει ξεχωριστή θέση στις playlist μου γιατί είναι το αγαπημένο μου από τον δίσκο.


Το άλμπουμ κλείνει με το χαρούμενο και ήρεμο κομμάτι Let Me Take You Home. Και σε αυτό το κομμάτι φαίνεται η μελωδική δεινότητα του συγκροτήματος και η πολυφωνία σε όργανα και φωνητικά. Και κάπως έτσι ο δίσκος μας αποχαιρετά με μια δόση ευχάριστης και θετικής διάθεσης.



Το άλμπουμ Boston ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα άλμπουμ της εποχής και το συγκρότημα δημιούργησε ένα πολύ καλό όνομα. Τα κομμάτια αυτού του δίσκου είναι κομμάτια που πάντα θα είχαμε σε playlist τέτοιας μουσικής και θα είναι σε περίοπτη θέση. Γιατί οι Boston παρά τα εκατοντάδες διάσημα και ικανότατα συγκροτήματα του τότε, πάντα θα καταφέρνουν να ξεχωρίζουν και να προσδίδουν κάτι το ξεχωριστό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου