Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Bad Company-Bad Company


Αναφορά στον ομώνυμο δίσκο των Bad Company, ένα από τα κλασσικότερα άλμπουμ της μουσικής rock σκηνής.


Ο δίσκος Bad Company είναι το επώνυμο ντεμπούτο του συγκροτήματος, το οποίο συνέβη στις 26 Ιουνίου του 1974. Το συγκρότημα είχε επέλθει από μια μεγάλη αλλαγή, αλλάζοντας όνομα και σύσταση. Ονομαζόταν Free και είχε συσταθεί από το 1968, αλλά διαλύθηκε ανεπίσημα το 1972. Με την αλλαγή σύστασης, ο Paul Rodgers και ο Simon Kirke επιδίωξαν να αλλάξουν σελίδα, αποσκοπώντας σε καλύτερη συνεργασία και επιτυχία. Από τη συνέχεια της ιστορίας, το πέτυχαν!

Όπως τα περισσότερα debut albums εκείνης της εποχής, έτσι και το Bad Company, είναι η δυναμική αρχή του συγκροτήματος αλλά και ο καλύτερος δίσκος τους. Περιέχει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους όπως το Bad Company, το Can’t Get Enough Of Your Love ή το θρυλικό Rock Steady!

Track listing
1. Can’t Get Enough
2. Rock Steady
3. Ready For Love
1. Bad Company
2. The Way I Choose
3. Movin’ On
4. Seagull

Όπως σε κάθε δίσκο της εποχής, έτσι και ο Bad Company αποτελείται από δύο μέρη, οι πλευρές του δίσκου.

Πρώτο μέρος

Το πρώτο μέρος ξεκινά από το ανεπανάληπτο Can’t Get Enough. Είναι ένα αρκετά εύθυμο classic rock κομμάτι. Δυνατό σημείο του ο ρυθμός, με πολλά κοψίματα, μουσικές αλλαγές και θέματα. Ακολουθεί η «ροκιά» Rock Steady, έτσι πως μας έχουν διδάξει οι Bad Company. Κλασσικό τέμπο, με άνοιγμα στο ρεφραίν και σκληρό solo. Ένα κομμάτι που από τους στίχους καταλαβαίνεις το σκοπό του, ένας ύμνος για τη rock (Let the music flow). Στη συνέχεια, ακολουθεί μια από τις κλασσικότερες μπαλάντες στην ιστορία της μουσικής… Ready For Love! Το Ready For Love είναι το κλασσικό κομμάτι που θα ακουστεί σε βραδινές playlist, σε στιγμές ερωτικής απογοήτευσης ή του ακριβώς αντίθετου! Είναι επίκαιρο λοιπόν για κάθε ερωτική σκέψη σε όποια φάση της. Χαλαρό τέμπο, ισχυρό μπάσο, συνοδευτική κιθάρα και ένα εκπληκτικό πιάνο να έχει τον ηγετικό ρόλο φτιάχνοντας ατμόσφαιρα… Έπειτα ακολουθεί η μπαλάντα Don’t Let Me Down. Ένα κομμάτι που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κακό και σίγουρα θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία με άλλες συγκυρίες όμως δυστυχώς έτυχε να βρίσκεται σε ένα δίσκο με πολλές κομματάρες που το επισκιάζουν.





Δεύτερο μέρος

Κάπου εδώ, αν έχουμε pick-up πρέπει να τοποθετήσουμε το δίσκο ανάποδα, ώστε να ακούσουμε το δεύτερο μέρος του αρχίζοντας από το Bad Company. Και τι αρχή έτσι; Ένα επικό κομμάτι, από αυτά που αν είσαι μουσικός δεν τα αγγίζεις… Απλά άκουσε τα! Ξεκινά χαλαρά, ακολουθώντας το τέμπο των δύο προηγούμενων κομματιών, όμως στο ρεφραίν τα πάντα αλλάζουν. Ίσως το μεγαλύτερο hit των Bad Company! Συνεχίζουμε με το The Way I Choose, άλλη μια μπαλάντα που έμεινε απαρατήρητη επειδή και αυτή επισκιάστηκε από τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια θα συναντήσουμε το Movin On. Είναι ένα τραγούδι που μοιάζει περισσότερο με Αμερικάνικη rock παρά με Αγγλική απ’ όπου καταγόταν το συγκρότημα. Μουσικά δε διαφέρει από το στυλ των Bad Company, classic rock κλπ, αλλά ξεχωρίζει λόγω της διαφορετικής κουλτούρας που επηρέασε το συγκρότημα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο δίσκος τελειώνει με το Seagull, ένα όμορφο ακουστικό κιθαριστικό κομμάτι. Με αρπίσματα και τη φωνή του τραγουδιστή, δημιουργείται μια γεμάτη συναισθήματα ατμόσφαιρα που αναφέρεται στην ελευθερία των πτηνών (συγκεκριμένα τον γλάρο) που ταξιδεύουν όπου και όποτε το θέλουν, χωρίς να λογαριάζουν τίποτα. Όπως και με αυτό το κομμάτι ή το προηγούμενο όνομα του συγκροτήματος (Free), το συγκρότημα δείχνει την φιλελεύθερη και φιλειρηνική πλευρά της ζωής τους.



Σήμερα παρουσίασα ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ. Το Bad Company είναι πάντα μια καλή αφορμή να ακούσω μουσική και να παίξω κιθάρα. Ένα μόνο παράπονο έχω, ενώ ακόμη κάνουν tour, δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ακούσετε Bad Company, αν είστε λάτρεις της Rock, της κλασσικής rock κουλτούρας και της πλούσιας ατμόσφαιρας.
Μάθετε περισσότερα για τους Bad Company εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου