Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Andy McKee-Ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες σολίστες




 Ποιος είναι ο Andy McKee, ο κιθαρίστας που θα παίξει το βράδυ της Κυριακής στο gazARTE, στο Γκάζι;

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 4/5, ο Andy McKee θα βρίσκεται στο gazARTE στο Γκάζι για ένα πολύ ξεχωριστό Live. Ποιος όμως είναι; Που βρίσκεται και από που έρχεται; Τι δουλειές έχει κάνει; Ένα άρθρο που τα απαντάει όλα.

Ο Andy McKee είναι Αμερικανός κιθαρίστας και κατάγεται από την Topeka του Kansas. Ο τρόπος που παίζει κιθάρα λέγεται fingerstyle και χρησιμοποιείται κυρίως σε ακουστικές και ηλεκτροακουστικές κιθάρες, δίνοντας έτσι έναν μοναδικό ήχο. Ο Andy McKee είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους σολίστες ακουστικής κιθάρας στον κόσμο.. Με μια πλούσια συλλογή κιθαρών και guitar-like οργάνων πραγματοποιεί πολύ όμορφες μελωδικές ακουστικές συνθέσεις οι οποίες έχουν κάνει το γύρω του κόσμου. Έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση κυρίως μέσω του ιντερνετ αλλά και των κοινωνικών μέσων, αφού με το που κάποιος πάταγε στην αναζήτηση "amazing guitar" αυτός θα ήταν πρώτος! Το βίντεο αυτό; Μα φυσικά μια από τις επιτυχίες του, το Drifting, ένα πανέμορφο κομμάτι κιθαριστικής και μελωδικής αρτιότητας. Το συγκεκριμένο βίντεο έκανε πάταγο και πλέον κοντεύει τα 50.000.000 views! Φυσικά δεν είναι το μόνο του τρομερά επιτυχημένο βίντεο, αλλά υπάρχουν και άλλα, όμως το Rylynn και το Africa, μια διασκευή του κομματιού των Toto.




Από 13 χρονών, ο Andy έπιασε στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα. Αρχικά ξεκίνησε, μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας την κιθάρα μόνος του. Γρήγορα το αφτί του εξασκήθηκε και έβγαζε πολύ εύκολα αυτά που άκουγε. Επηρεάστηκε από καλλιτέχνες όπως ο Michael Hedges, o Billy McLaughlin, ή τον εκπληκτικό Don Ross. Αυτοί, έχοντας δημιουργήσει και εμπλουτίσει ένα ξεχωριστό είδος παιξίματος όπως αυτό του acoustic fingerstyle, τον επηρέασαν και του διαμόρφωσαν τον τρόπο που θα δημιουργούσε και θα έπαιζε.



Από το 2001, σε ηλικία 22 ετών, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Noctune και έπειτα ακολούθησαν 5 δίσκοι: Dreamcatcher (2004), Art of Motion (2005), Gates of Gnomeria (2007), Common Ground EP (2009) και Joyland (2010). Από τους 2 πρώτους δίσκους, ο Andy έδειξε ποιος είναι, ένας ανεξάρτητος και γεμάτος ιδέες καλλιτέχνης που μπορεί να επηρεάστηκε από πολλούς αλλά δεν μιμήθηκε κανέναν. Η επιτυχία του είναι τέτοια που πολλοί τον βάζουν στην ίδια διαβάθμιση με τους "δάσκαλους" του, άλλοι ίσως και λίγο πιο πάνω!

Στα κομμάτια του, θα βιώσεις ενδιαφέρουσες εμπειρίες οι οποίες πολλές φορές προδίδουν τα συναισθήματα του καλλιτέχνη, άλλες φορές μπορεί και όχι. Η μουσική που ακούμε, είναι άρτια και συμπαγής, χωρίς ίχνος ατέλειας. Ακούγεται μια μελωδική ροή που κάποιες φορές σπάει και γεμίζει με περισσότερους ήχους, άλλες φορές όμως συνεχίζεται. Θα τη χαρακτηρίζαμε κυρίως μελαγχολική, όμως πολλές φορές κρύβεται μέσα της αέρας αισιοδοξίας. Πολλές φορές, οι ακροατές μπερδεύονται και επειδή ακούνε κάτι πολύ μελωδικό, νομίζουν ότι δεν υπάρχει ρυθμός. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς, στον Andy αρέσει ο background ρυθμός, που τον αφήνεις να εννοηθεί σε κομμάτια.





 Πλέον ο Andy McKee κάνει διεθνή καριέρα και συνεργάζεται με τη δισκογραφική Candyrat Records και είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα μαζί με τον Don Ross, τον Ewan Dobson, τον μπασίστα Michael Manring και άλλους. Δηλαδή, αν δεν το καταλάβατε, ο άνθρωπος που τον επηρέασε, βρίσκεται μαζί του και θεωρείται ισάξιος του! Φανταστείτε λοιπόν ότι ζει ένα όνειρο! Μαζί του βρίσκεται και ο Chris Mike, ο Έλληνας κιθαρίστας.

Δισκογραφία
Noctune (2001)
Dreamcatcher (2004)
Art of Motion (2005)
Gates of Gnomeria (2007)
Common Ground EP (2009)
Joyland (2010)



Ο Andy McKee έχει δημιουργήσει πολυσύνθετα και όμορφα κομμάτια. Έχει γίνει γνωστός και στον χώρο των μουσικών αλλά και των ακροατών και θεωρείται πολύ μεγάλο ταλέντο. Από μικρός, έκανε αυτό που του άρεσε και πάλεψε πολύ για να βρεθεί εκεί που βρίσκεται. Και αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία ενός μικρού παιδιού που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική, ανεξαρτήτως αν θέλει να ζει από αυτό. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στη μελέτη της μουσικής είναι αυτό που σε πάει μπροστά. Και όταν βλέπεις ότι έχεις ξεχωριστό ταλέντο, θέλει ταπεινότητα και σύνεση, ώστε να συνεχίσεις να προσπαθείς και ας βλέπεις ότι το κάνεις πολύ καλά. Γιατί όσα χρόνια και αν περάσουν, ποτέ δε θα μπορέσεις να πεις ότι γνώρισες τη μουσική. Δεν είναι ούτε μαθηματικά, ούτε κάτι το απτό και ελεγχόμενο. Είναι μια συνεχόμενη αναζήτηση μέσα σε ένα χαώδες σύστημα ήχων και φασμάτων, τα οποία εσύ καλείσαι να τα βάλεις σε σειρά, όχι για να τα μάθεις, αλλά για να τα παρατηρήσεις...

Πληροφορίες
Συναυλιακός χώρος: Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Προπώληση: Α' ζώνη 25€ | B' ζώνη 20€ | Όρθιοι 15€
Ταμείο: Α' ζώνη 28€ | B' ζώνη 23€ | Όρθιοι 18€
Ώρα έναρξης: 21:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου