Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Τα καλύτερα theatrical live shows στον κόσμο




Τα καλύτερα live performances σε οπτικό επίπεδο στον κόσμο.

Κατά καιρούς έχουμε μιλήσει για live εμφανίσεις, για δίσκους αλλά και για ολόκληρες ιστορίες συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από το τότε που ξεκίνησαν μέχρι σήμερα. Σε όλα αυτά τα αφιερώματα ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με τη μουσική. Αυτό είναι μια προσωπική επιδίωξη καθώς πιστεύω ότι όταν λέμε ότι μιλάμε για μουσική, θα μιλάμε για αυτό και όχι να αναλωνόμαστε σε διαφημιστικά τρικ, ιστορίες για fans και φημολογίες. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κάποια πράγματα που έχουν επιτευχθεί στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας πέρα από τη μουσική, τα οποία προσδίδουν κάτι ακόμη παραπάνω στη μουσική εμπειρία.

Οι καλλιτέχνες και η μουσική βιομηχανία δεν έμειναν μόνο στην παραγωγή μουσικής αλλά βρήκαν και άλλους τρόπους προσέγγισης του κοινού. Μέσα σε αυτά είναι ο τρόπος εμφάνισης ενός καλλιτέχνη στο stage, το performance και τα θεατρικά σκηνικά που θα στηθούν, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερπαραγωγή μουσικής και σκηνικής παρουσίας, δίνοντας ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα. Από την εποχή εκείνη, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ασχολήθηκαν με τον καινούργιο τομέα των οπτικών εφέ και θεατρικών σκηνικών, σε σημείο που δημιουργήθηκαν υπερπαραγωγές, που σε αφήνουν άφωνο ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.
Κάθε καλλιτέχνης λοιπόν, εισάγοντας το δικό του οπτικό σκηνικό στα live shows του, δημιούργησε κάτι ξεχωριστό και πλέον έχουμε δει πολλά αποτελέσματα πραγματικά εντυπωσιακά, σε διαφορετικά είδη εφέ και σκηνικής παρουσίας. Έχουμε λοιπόν, πολλά είδη θεατρικών σκηνικών: περίεργοι φωτισμοί, δίαφορες ατμόσφαιρες όπως εφέ ομίχλης, θεατρικά σκηνικά όπως μικρές θεματικές παραστάσεις ανάλογα με το τραγούδι και ολόκληρη κινησιολογία μέσα σε αυτά αλλά και κινούμενα σκηνικά. Φυσικά μην ξεχνάμε τα μουσικοχορευτικά shows και τα body paints και ακραίο θεματικό ρουχισμό! Όλα αυτά λοιπόν ανήκουν στο κάτι παραπάνω που θέλουν να δώσουν οι καλλιτέχνες και οι διοργανωτές στο κοινό σε live και φυσικά υπάρχουν οι "ειδικοί" σε κάθε τι από αυτά.

Motley Crue

Σε ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν μπορεί να λείψει το "επικίνδυνο" Αμερικάνικο συγκρότημα Motley Crue. Είναι μοναδικοί στο είδος, καθώς δεν μπορείς να τους εντάξεις σε κατηγορία μουσικής. Έχουν heavy metal στοιχεία όμως περιλαμβάνουν hard rock και glam metal πινελιές οι οποίες δεν συνδυάζονται τόσο εύκολα. Αν ρωτήσεις fans να χαρακτηρίσουν τη μουσική τους θα σου απαντήσουν ότι είναι απλά οι Motley Crue, δίνοντας σου έτσι μια απλή φράση που λέει πολλά! Ο Tommy Lee, ο Nikki Sixx και η παρέα του, έχουν δημιουργήσει φαντασμαγορικά shows με πολλά εφέ στα φώτα και στο stage δίνοντας έτσι κάτι πολύ ξεχωριστό. Επίσης, το είδος μουσικής που παίζουν, πάντα συνοδεύεται από εμφανίσεις τους που δίνουν τα πάντα στη σκηνή εξιτάροντας ακόμη περισσότερο τους θαυμαστές τους. Επίσης στα live τους θα δούμε σκηνικά Αμερικάνικης κουλτούρας και όχι μόνο. Τέλος, ο drummer Tommy Lee, έιχε εισάγει κάτι πολύ εντυπωσιακό σε όλη την εμφάνιση, καθώς μπαίνει σε μια κυκλική πλατφόρμα στην οποία δένεται μαζί με τα drums και παίζει καθώς στριφογυρίζει μέσα σε αυτήν! Όποιος δεν το πιστεύει, ας δει το δεύτερο βίντεο.






Van Halen
Άλλο ένα Αμερικάνικο συγκρότημα, οι Van Halen είναι από τα συγκροτήματα που προσέχουν πολύ τα live shows τους. Πέραν της ενέργειας και του performance που δίνουν στη σκηνή, έχουν εφέ και φώτα. Ένα βασικό συστατικό του live performance τους είναι η κινησιολογία και ενέργεια του τραγουδιστή ο οποίος εκτός από το να τραγουδάει κάνει τα πάντα!



Kiss
Ποιος θα μπορούσε να παραλείψει σε τέτοιο θέμα τους Kiss; Ένα συγκρότημα που μπορεί να δημιουργήθηκε το 1973, όμως περίμενε σχεδόν μια δεκαετία να κάνει καριέρα εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού της εποχής. Έπειτα όμως έκαναν τεράστια επιτυχία και συγκαταλέγονται στα συγκροτήματα-θρύλοι της hard rock. Στη σκηνική παρουσία, εκτός των πολλών οπτικών εφέ, το χαρακτηριστικό τους βάψιμο στα πρόσωπα τους αλλά και τα ρούχα τους έχουν μείνει στην ιστορία.




Alice Cooper
Άλλος ένας καλλιτέχνης master των εφέ, είναι ο Alice Cooper. Ο Αμερικανός στάρ της hard rock μουσικής, βρίσκεται στην χώρο από το 1963(!) και έγινε γνωστός για τη σκηνική του παρουσία λόγω των θεατρικών σκηνών που παρουσίαζε στα live του, τα body paints τα οποία επηρέασαν μεταγενέστερους καλλιτέχνες όπως ο Marilyn Manson και πολλοί άλλοι. Όλα αυτά τα οποία δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως horror rock.



AC/DC
Το Αυστραλιανό συγκρότημα του κλασσικού hard rock, πραγματοποιεί τεράστιες συναυλίες σε όλο τον κόσμο και τα stages που παίζει είναι εξαιρετικά μεγάλα. Έτσι το εκμεταλλεύεται δημιουργώντας φοβερά σκηνικά, όπως την εμφάνιση μιας τεράστιας καμπάνας στο Hells Bells. Πάντα θα υπάρχουν fireworks και φωτισμοί ενώ θα δούμε πολλή ενέργεια ειδικά από τον κιθαρίστα Angus Young, ο οποίος από πάντα υιοθετούσε ένα ιδιόμορφο στυλ ρούχων, παλιά σχολική στολή, σορτσάκι και τσάντα στην πλάτη! 



Iron Maiden
Ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που διαμόρφωσαν και υιοθέτησαν το νέο βρετανικό κύμα του heavy metal ήταν οι Iron Maiden. Το heavy metal από την αρχή ήρθε ξεκάθαρα να ταράξει τα νερά στους αυστηρούς rock ρυθμούς και τις ήρεμες μελωδίες. Ο heavy συνεχόμενος ήχος είναι κατάλληλος για να εκτονωθείς! Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, τα live τους είναι δυναμικά, γεμάτα ενέργεια, συν του ότι κάποιες φορές, βγαίνει ένας τεράστιος γίγαντας στη σκηνή και περπατάει, η μασκότ τους Eddie.




Led Zeppelin
Εδώ που τα λέμε, δε θα μπορούσε να λείψει το μεγαλύτερο hard rock συγκρότημα όλων των εποχών. Οι Led Zeppelin είχαν το vibe της τρέλας πάνω στη σκηνή και πραγματοποιούσαν ένα από τα καλύτερα shows. Ακόμη, έκαναν πειραματισμούς με τους ήχους και τους μαγνήτες.



Pink Floyd
Για τους Pink Floyd έχουμε πει πάρα πολλά σε άρθρα, καθ’ ότι εκτός της τεράστιας θεματολογίας που μπορεί να προκύψει από αυτούς, είναι και από τα αγαπημένα συγκροτήματα του ενθουσιασμένου θαυμαστή τους που γράφει αυτό το κείμενο (γιατί έγραψα στο τρίτο πρόσωπο μην δίνετε σημασία). Μέσα στην πολυπλοκότητα των θεματολογιών τους πραγματοποιούσαν και φαντασμαγορικά shows. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος, τα τρομερά theatrical live shows του The Wall που ακόμη και σήμερα πραγματοποιεί ο Roger Waters, τα φοβερά οπτικά εφέ του Pulse ή του Echoes; Δείτε κάποια σκηνικά και θα καταλάβετε…





Brainticket
Οι Brainticket είναι από τα συγκροτήματα αποκάλυψη στον χώρο της μουσικής αναζήτησης. Το συγκρότημα πειραματιζόταν στη διάρκεια 1968-1975, όπου δημιούργησαν progressive rock, jazz-funk, psychedelic μουσικές σε συνδυασμό. Στα live shows τους, δημιούργησαν πολύπλοκο φωτισμό σε όρια επιληψίας(!), ο οποίος είναι μοναδικός.



James Brown
Και τέλος… James Brown! Δεν γίνεται να λείπει από αφιέρωμα live performances o…δάσκαλος της σκηνικής παρουσίας. Πάντα ντυμένος κατάλληλα, πάντα γεμάτος ενέργεια και ρυθμό ανέβαινε στη σκηνή και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του ζούσε να διασκεδάζει τον κόσμο. Οι τραγουδιστικές του ικανότητες τεράστιες, οι ρυθμικές του ικανότητες κατοχυρωμένες, όμως ήταν απίστευτος και στον χορό και την κινησιολογία.




Μπορεί να μην συμφωνώ με την σκηνική παρουσία και τα οπτικά εφέ σε μουσικές διοργανώσεις καθ’ ότι πιστεύω ότι θα πρέπει να προάγουν τη μουσική και την αναζήτηση της, όμως δεν μπορούμε να μην δώσουμε τα εύσημα σε κάποιους καλλιτέχνες όπου πάνω σε live shows ήθελαν να δείξουν κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω, ήταν πράγματι εντυπωσιακό πολλές φορές και οι καλλιτέχνες που ανέφερα ήταν αυθεντίες σε αυτά. Αξίζει λοιπόν να δείτε κάποια βίντεο από αυτά, καθώς μπορεί να σας εκπλήξουν και να σας εντυπωσιάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου