Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Assassin's Creed IV Black Flag Review




Gameplay review και εντυπώσεις για το Assassin's Creed IV Black Flag.

Το νέο Assassin's Creed IV εδώ και 4 μήνες έχει εντυπωσιάσει πολλούς gamers, έμπειρους αλλά και πρωτάρηδες. Κυκλοφόρησε από την Ubisoft στις 29/10/2013 για PS3 και Xbox 360 και μέχρι τις 22/11/2013, κυκλοφόρησε για Wii U, PS4, Microsoft Windows και Xbox One.

Ονομασία: Assassin's Creed IV Black Flag

Εκδότης: Ubisoft
Ημέρα κυκλοφορίας: 29/10/2013
Κονσόλες: PS3/PS4, Xbox 360/Xbox One, Microsoft Windows, Wii U


Ιστορία

Η προηγούμενη τριλογία είχε να κάνει με τις περιπέτειες του Desmond Miles, ενός δραστήριου νέου, ο οποίος μέσα από κάποια τυχαία περιστατικά μαθαίνει ότι είναι απόγονος των Assassins, ενός δόγματος που υπερασπίζεται τους αδυνάτους και σκοπός της είναι να πολεμήσει τους Templars ώστε να μην εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους. Μέσα από διάφορα περιστατικά, μαθαίνει ότι υπάρχει συσκευή, η οποία, μέσω του DNA του μπορεί να συνδεθεί με τους προγόνους του και να μάθει λεπτομέρειες για τη δράση τους αλλά και για κάποιο αρχαίο μυστικό του πρώτου πολιτισμού που κατοικούσε στην αμερικάνικη ήπειρο. Στο III, όμως ο Desmond πεθαίνει. Παρόλα αυτά, η ιστορία παραλληλίζεται με το παρόν, καθώς, ένας εργαζόμενος της Abstergo Entertainment (εταιρία που συνδέει με μηχανήματα το παρόν με το παρελθόν και το εξετάζει), γυρίζει στο παρελθόν, να μάθει την ιστορία του Edward Kenway (για όσους έχουν παίξει το 3, ήταν πατέρας του Haythan Kenway και παππούς του Ratonhnhaketon, του πρωταγωνιστή), ενός φημισμένου πειρατή της Καραϊβικής, ο οποίος εμπλέκεται εντελώς συμπτωματικά στην αιώνια κόντρα των Assassins με τους Templars. Η ιστορία δηλαδή δεν πάει προς τα εμπρός όπως στα προηγούμενα Assassin's Creed, αλλά λίγο πιο πίσω από το III. Η ιστορία μας διαδραματίζεται κάπου στα τέλη του 17ου και αρχές 18ου αιώνα, όπου στον χώρο της αμερικάνικης ηπείρου βρίσκονται δυο μεγάλες δυνάμεις, η Βρετανία και η Ισπανία, δύο χώρες με πολύ δυνατό στόλο και επεκτατικές διαθέσεις. Εκμεταλλεύονται τα εδάφη βάζοντας τους ντόπιους αλλά και αιχμαλώτους από την Αφρική να δουλεύουν σαν σκλάβοι στα χωράφια, ενώ στα νερά της Καραϊβικής, δεσπόζουν οι ελεύθεροι και περήφανοι πειρατές. O Edward, από την ανάμειξη του με την ιστορία, θα μάθει για την αιώνια κόντρα, θα γνωρίσει την αρχαία σοφία των 2 στρατοπέδων και θα ψάξει για το αρχαίο μυστικό. Εν τω μεταξύ, ως φημισμένος πειρατής, θα συναντηθεί με θρύλους της εποχής όπως ο Edward "Blackbeard" Thatch[ (Πειρατής Μαυρογένης), Benjamin Hornigold, Anne Bonny, Calico Jack και Charles Vane.

Γραφικά

Το πρώτο που θα παρατηρήσεις με το που μπεις στο παιχνίδι είναι εξελιγμένα γραφικά next gen, τα οποία αποδίδουν όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται το τοπίο. Ακόμη πιο αληθινά χρώματα, περισσότερη λεπτομέρεια απόδοσης των αντικειμένων και των χαρακτήρων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του, ενώ αυξημένη λεπτομέρεια υπάρχει στη φύση (δέντρα, θάμνοι που κρύβεσαι, άχυρα, άμμος, φύλλα), στο ξύλο (πάσσαλοι, κατάρτια, πλοία) αλλά και στο γυάλισμα του ανθρώπινου δέρματος και των ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Εντυπωσιακότερο όλων, είναι η απόδοση της θάλασσας και του νερού, όπου εκεί έχουν κάνει πράγματι καλλιτεχνική δουλειά! Τα χρώματα του νερού ποικίλουν (γαλάζιο, μπλε, πράσινο και αποχρώσεις), ανάλογα με το βάθος της θάλασσας, την ώρα της ημέρας και το είδος του νερού (γλυκό ή αλμυρό)! Τα χρώματα είναι αναλογικά με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα κοντά στη στεριά, αν τα νερά είναι καθαρά, τότε είναι γαλάζιο, ενώ σε βαθύ σημείο, σκούρο μπλε. Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στις αλλαγές του καιρού στη θάλασσα, με πολλή λεπτομέρεια στα κύματα, στο "μπάσιμο" του νερού στο πλοίο και στον αφρό που προκαλείται από τον ταραχώδη καιρό. Ακόμη θα δούμε και ανεμοστρόβιλους!




Χαρακτήρες

Εκτός από τους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας, υπάρχει μεγάλη ποικιλία του πληθυσμού, με πολλούς διαφορετικούς κομπάρσους. Υπάρχουν δύο μεγάλοι στρατοί, οι Ισπανοί και οι Βρετανοί, οι Ισπανοί είναι με πορτοκαλί ανοιχτό χρώμα και οι Βρετανοί με κόκκινο. Ακόμη, υπάρχει μεγάλη ποικιλία χερσαίων, θαλάσσιων και πετούμενων οργανισμών. Μπορείς να συναντήσεις ιαγουάρο, κροκόδειλο, διάφορα είδη μαϊμούδων, σκαντζόχοιρο, πολλά είδη φάλαινας και καρχαρία, δελφίνια, γλάρους και φλαμίνγκο!




Gameplay

Έχουμε μεγάλη ποικιλία κινήσεων και μάχης, τα οποία είναι εξέλιξη των προηγούμενων παιχνιδιών. Πλέον υπάρχουν παραπάνω τρόποι να σκοτώσεις κάποιον stealth ή face to face, όπως π.χ. να χρησιμοποιείς υπνωτικά βέλη ή berserk darts (βελάκια που τρελαίνουν το θύμα και επιτίθεται στους δικούς του και στο τέλος λιποθυμούν). Εξέλιξη έχει γίνει και στα leap of faith, όπως και στις βουτιές στη θάλασσα, που σου δίνει την εντύπωση ότι βράχηκε η κάμερα που καταγράφει το γεγονός. Από εκεί και πέρα, όλο το σκηνικό, έχει βασιστεί στην ιδέα της εταιρίας και των σχεδιαστών που πειραματίστηκε στο III, να εντάξουν στο παιχνίδι τον χειρισμό πλοίου. Πάνω σε αυτό πάτησαν και εξέλιξαν το ταξίδι με πλοίο, το upgrade του πληρώματος, του πλοίου, του εξοπλισμού αλλά και του εαυτού σου. Ακόμη έχουμε εξέλιξη της ναυμαχίας, ενώ μπορείς να κάνεις ρεσάλτο και να καταλάβεις τα πλοία πριν βυθιστούν! Νέα εξελιγμένα κανόνια υπάρχουν για μακρινές αποστάσεις. Σε χερσαίο επίπεδο, έχουμε πολλά και διάφορα νέα μέρη που μπορείς να πας. Νησάκια, μεγάλα νησιά, σπηλιές, καταρράκτες, πόλεις και πολλά hiding spots, είναι λίγα από αυτά που περιέχονται στο παιχνίδι. Ακόμη υπάρχουν πολλά περισσότερα κρυμμένα αντικείμενα στο χάρτη, με τα side missions να κάνουν το παιχνίδι πραγματικά χαοτικό! Τέλος, έχουμε μια ακόμη πρωτοπορία, την κατάδυση με καμπάνα για να μαζέψεις θησαυρούς από ναυάγια!


Είναι ένα παιχνίδι με πάρα πολλά πράγματα να κάνεις. Πολλές φορές θα βρεις τον εαυτό σου να χάνεται σε side missions, σε τέτοιο βαθμό που θα ξεχνάς να προχωράς το παιχνίδι. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της συγκεκριμένης σειράς παιχνιδιών. Από το μονότονο και σχετικά βαρετό πρώτο παιχνίδι της σειράς, όπου τα πράγματα που μπορούσες να κάνεις ήταν μετρημένα στο ένα χέρι, σε αυτό το παιχνίδι, ανακαλύπτεις κάθε φορά και περισσότερα! Λίγα πράγματα που μπορώ να σκεφτώ εκτός από το main mission είναι να ψάξεις για κρυμμένα σεντούκια, να αναβαθμίσεις το πλοίο για να κάνεις ρεσάλτο, να κυνηγήσεις ζώα, να πιάσεις καρχαρίες και φάλαινες, να κάνεις καταδύσεις ψάχνοντας για θησαυρούς, να ανακαλύψεις κρυμμένα σύμβολα λύνοντας κάποιους γρίφους με αρχαίες πέτρες και άλλα πολλά!



Το κυριότερο που έχεις να κάνεις πάντως, και ίσως πιο σημαντικό από όλα, είναι να αναβαθμίσεις το πλοίο σου, μπαίνοντας έτσι στον κόσμο της ναυσιπλοΐας. Με αυτό τον τρόπο θα βρεθείς ανοιχτά στις θάλασσες και θα κάνεις τα πάντα. Σε έναν χάρτη παιχνιδιού free roam που ο μόνος τρόπος για να κινηθείς είναι το πλοίο, ενώ παντού βρίσκονται εχθρικά πλοία, θα πρέπει να αντέξεις τις επιθέσεις. Και αυτό γιατί το πλοίο δεν είναι μικρό και δύσκολα μπορείς να κινηθείς αθόρυβα ανάμεσα σε πλοία και να αποφύγεις ναυμαχίες. Αν λοιπόν κάνεις upgrade τα υπόλοιπα θα είναι εύκολα. Τα νούμερα για τα upgrades συνέχεια δυσκολεύουν παρότι έχεις λεφτά (που είναι και το πιο εύκολο να βρεις).




Τον υπόλοιπο χρόνο που θα είσαι στην στεριά υπάρχουν πάρα πολλά missions για να περάσεις τον χρόνο σου. Υπάρχουν ειδικά assassination missions τον στόχο και τον εξαλείφεις. Ακόμη υπάρχουν missions όπου βοηθάς assassins να επιβιώσουν στο δύσκολο αυταρχικό καθεστώς για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Με το κυνήγι που γίνεται κυρίως στη στεριά, εκτός αν κυνηγάς φάλαινες και καρχαρίες, μαζεύεις skins και κόκαλα για ρούχα και εξέλιξη του πλοίου. Και αν βαριέσαι να περπατάς (αφού δεν έχει μεταφορικά μέσα), υπάρχουν πάρα πολλά synchronization points (σημεία προσομοίωσης) όπου κάνεις εύκολα και γρήγορα ταξίδια για να βρεις τα missions που ζητάς. Υπάρχουν ακόμη πολλά κρυμμένα αντικείμενα. Υπάρχουν κρυμμένα σεντούκια, περγαμηνές, μπουκάλια με μηνύματα αλλά και χάρτες θησαυρού! Πολύ διασκεδαστικά είναι και τα missions εξερεύνησης του τοπίου. Τέλος, μπορείς να μπεις σε ιδιοκτησίες μεγαλογαιοκτημόνων και να ληστέψεις τις πλούσιες αποθήκες τους.

Το πιο ενδιαφέρον πάντως με την ιστορία του παιχνιδιού είναι το πώς επιβιώνει χωρίς το βασικό του ήρωα (Desmond Miles) και μεταπηδάει σε έναν απλό εργαζόμενο που ταξιδεύει στο παρελθόν για να βρει τα μυστικά ενός προγόνου του. Κυρίως μένεις στο τότε και κατακτάς τις θάλασσες της Καραϊβικής. Αυτό που πάντως έχει καταφέρει η Ubisoft είναι να τελειοποιήσει μια αρχική ιδέα παιχνιδιού σε έναν, χωρίς υπερβολή, τεράστιο χώρο πληροφοριών!


Έπαιξα και παίζω ακόμη το Assassin's Creed IV σε Microsoft Windows (με κάρτα γραφικών Sapphire 7870 2GB μνήμη και επεξεργαστή AMD FX 8320 8 πυρήνων) και δεν μπορώ να ξέρω για τις εκδόσεις του παιχνιδιού σε άλλες κονσόλες, όμως είμαι σίγουρος ότι το gaming σε κονσόλα προσδίδει ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία, αφού οι κονσόλες εγγυώνται τη συγκεκριμένη ειδίκευση. Σε θέμα PC πάντως, αν έχετε ίδια χαρακτηριστικά ή και καλύτερα από μένα (εντάξει οι 8 πυρήνες είναι υπερβολή), ρυθμίστε τα γραφικά μέσα από το παιχνίδι στο full και θα νιώσετε πολύ ωραία εμπειρία. Είναι απόλαυση να παρατηρείς το τοπίο και να βλέπεις την ζωντανή λεπτομέρεια της θάλασσας να είναι διάχυτη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του παιχνιδιού. Περιστασιακά, θα δείτε τα λεγόμενα glitches (κολλήματα) στα γραφικά, όπως π.χ. να έχετε στο χέρι ένα όπλο αλλά να μη φαίνεται ή να περνάς μέσα από τοίχους, αλλά ξεπερνιούνται.



Τι συμπεραίνουμε; Το Assassin's Creed IV Black Flag είναι ένα παιχνίδι που έχει την φυσική εξέλιξη και την επιτυχημένη πορεία μιας σειράς. Βελτιώθηκε ότι ακριβώς χρειαζόταν από τα προηγούμενα (το λέω επιφυλακτικά γιατί δεν έχω παίξει τα patches) και έχει φτιάξει το απόλυτο παιχνίδι χειρισμού πλοίου και πειρατείας μέχρι σήμερα. Ο μεγάλος πληθυσμός διαφορετικών missions σε συνδυασμό με τα σπουδαία γραφικά θα σε κρατήσουν καθηλωμένο για πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πω ακόμη αναμενόμενο χρόνο τερματισμού του παιχνιδιού λόγω της αχανής έκτασης του. Αυτός που ενδιαφέρεται μόνο για το main mission δεν θα αργήσει πολύ να το τελειώσει αν και δεν πρόκειται να μείνει μόνο σε αυτό (εμπειρικά το λέω!).


Όποιος λοιπόν θέλει να ζήσει τις ένδοξες μέρες των πειρατών, να πέσει στη μάχη και να υπερασπιστεί τους σκλάβους από τους κατακτητές, να σαλπάρει σε μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική θάλασσα και, κυρίως όλα αυτά να μην τελειώνουν ποτέ, έχω έναν τίτλο να του προτείνω... Assassin's Creed IV Black Flag!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου