Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

The Police-Regatta de Blanc



Review-Ανάλυση του πιο πετυχημένου δίσκου των Police, με τίτλο Regata de Blanc.

Λονδίνο 1977. Τρεις ταλαντούχοι μουσικοί, ο Sting(Gordon Matthew Thomas Sumner), o Andy Summers και ο Steward Copeland ένωσαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν το, πλέον καταξιωμένο, συγκρότημα The Police. Η ιστορία που ακολούθησε είναι λίγο πολύ γνωστή. Το συγκρότημα, ανακαλύπτοντας νέα μονοπάτια, δημιουργούσε ένα είδος new wave rock μουσικής της οποίας φαίνονταν εμφανείς επιρροές από punk, jazz και reggae. Επίσης, θεωρούνται ως πρωτεργάτες της "Δεύτερης Βρετανικής Εισβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες"(Βρετανική εισβολή θεωρούσαν την επιτυχία και μετάδοση της μουσικής ενός βρετανικού συγκροτήματος, στην Αμερική, είχε προηγηθεί η πρώτη παλαιότερα).

Μέλη
Sting: φωνητικά, μπάσο
Andy Summers: κιθάρα
Steward Copeland: drums

Σημαντικό ρόλο στη διεθνή αναγνώριση του συγκροτήματος, έπαιξε ο δίσκος Regatta de Blanc, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1979, ως το δεύτερο άλμπουμ τους. Βραβεύτηκε με Grammy Award και άλλα βραβεία, αποδεικνύοντας τη καλή δουλειά που είχαν κάνει. Ηχογραφήθηκε στα Surrey Sound Studios με παραγωγό τον Nigel Gray και κυκλοφόρησε από τις A&M Records.

Λίστα κομματιών
Πρώτο Μέρος
1.Message In A Bottle
2.Reggatta De Blanc
3.It's Alright For You
4.Bring On The Night
5.Deathwish
Δεύτερο Μέρος
1.Walking On The Moon
2.On Any Other Day
3.The Bed's Too Big Without You
4.Contact
5.Does Everyone Stare
6.No Time This Time

Στη πρώτη όψη του δίσκου έχουμε 5 κομμάτια. Ο δίσκος μας καλωσορίζει με το πιο πετυχημένο κομμάτι των The Police, Message in a Bottle. Η πλέον πολύ γνωστή μελωδία, μπαίνει δυναμικά και μεταδίδει στον ακροατή ενέργεια. Σε όλο το κομμάτι, παρατηρούμε στοιχεία rock και reggae, ενώ στο ρεφραίν παρατηρούμε και punk στοιχεία. Τα μεγαλύτερα ατού του κομματιού είναι το μπάσο και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του, στοιχεία που γενικότερα είναι τα δυνατά σημεία στους Police. Το τραγούδι περιγράφει την ιστορία ενός μοναχικού ναυαγού, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί σε ένα νησί και απεγνωσμένα στέλνει ένα μήνυμα φυλαγμένο σε ένα μπουκάλι. Μια πολύ δυνατή αρχή, χωρίς αμφιβολία. Το δεύτερο κομμάτι που θα συναντήσουμε λέγεται Regatta de Blanc, ομώνυμο τραγούδι του δίσκου. Ακούγοντας παρατηρούμε πολλά reggae στοιχεία με punk πινελιές. Επίσης είναι εμφανή πολλά εφέ ατμόσφαιρας όπως το delay, τεχνικές που την ενισχύουν. Τα φωνητικά του κομματιού, είναι ρυθμικά επιφωνήματα τα οποία μοιάζουν με το τραγούδι που κάνουν οι πρωτόγονες σε γιορτές τους. Όλο το άκουσμα μας μεταφέρει μια εξωτική αύρα και μας πάει λίγο μακριά από την καθημερινότητα της πόλης και των συνηθισμένων εικόνων μας. Έπειτα, παρατηρούμε στοιχεία punk και drum breaks που εμπλουτίζουν το κομμάτι. Συνεχίζοντας την ακρόαση θα συναντήσουμε το It's Alright For You. Εδώ έχουμε να κάνουμε καθαρά με ένα punk κομμάτι το οποίο έχει περισσότερα μουσικά στοιχεία από τη γενικότερη punk σκηνή, με περισσότερα breaks του βασικού ρυθμού. Αν προσέξετε τους στίχους, είναι πολύ γρήγοροι και λιτοί, το οποίο επίσης είναι χαρακτηριστικό της punk. Το επόμενο κομμάτι, το οποίο ονομάζεται Bring on the Night. Οι Police, για άλλη μια φορά, έβαλαν όλο τους το ταλέντο δημιουργώντας ένα reggae new wave κομμάτι με καλοκαιρινή αύρα. Το Deathwish είναι το επόμενο κομμάτι που συναντάμε. Με αυτό κλείνει η πρώτη όψη του δίσκου. Οι αλλαγές των ρυθμών και των μουσικών θεμάτων είναι γνώριμο στοιχείο των Police, όμως εδώ το πραγματοποιούν πιο πετυχημένα από κάθε φορά. Η ευχή που θέλει να πραγματοποιηθεί στιχουργικά, είναι να παίζει μουσική με πολύ προθυμία, η οποία τον κάνει να αισθάνεται ελεύθερος και ανεξάρτητος σε άλλες διαστάσεις.


Περνάμε στο δεύτερο μέρος του δίσκου όπου συναντάμε το Walking on the Moon. Έχοντας και αυτό το ίδιο ύφος με τα υπόλοιπα, αναγνωρίζουμε reggae στοιχεία με ίσως ελάχιστα rock. Κανένα όμως κομμάτι δεν είναι τόσο επηρεασμένο από τη reggae όσο αυτό. Το On Any Other Day έπειτα, είναι ένα κομμάτι που μοιάζει πολύ με το Its Alright for You, καθώς είναι από τα πιο punk τραγούδια των Police. Για τους στίχους τώρα, δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω τίποτα. Είναι τόσο αλλόκοτοι που ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματα του. Ουσιαστικά περιγράφει κάποιες σκηνές ενός οικογενειάρχη, όμως είναι περίεργος ο τρόπος που αναφέρεται σε αυτόν, καθώς μιλάει σε πρώτο αλλά και σε τρίτο πρόσωπο. Τα συμπεράσματα δικά σας. Στο επόμενο κομμάτι έχουμε ένα ακόμη reggae κομμάτι, το The Bed's Too Big Without You. Να σταθούμε λίγο στο Contact. Αυτό το κομμάτι έχει κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ο ρυθμός και η μελωδία του κάποιες στιγμές έχουν επιρροή από ένα είδος που ακόμα ήταν σε άνθιση τότε, όμως δεν ήταν φανερό, που κυρίως δημιούργησαν οι Black Sabbath πολύ νωρίτερα. Τέλος, έχουμε δύο rock n' roll-punk κομμάτια στο τέλος, το Does Everyone Stare και το No Time This Time.


Κάπου εδώ τελειώνουμε την ανάλυση του δίσκου Regatta de Blanc. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να ακούσεις Police. Είναι ένα ιδιαίτερο συγκρότημα που συνδυάζει μεγάλο εύρος μουσικών παιδειών. Παρόλα αυτά έκαναν επιτυχίες και οι δίσκοι τους αγοράστηκαν σε όλο τον κόσμο με μεγάλη προθυμία. Αυτό ίσως έχει να μας πει πολλά. Είναι ωραίο να αναζητούμε νέα ακούσματα γιατί μέσω αυτού εμπλουτίζουμε το μουσικό αυτί μας. Γιατί αν είμαστε πράγματι λάτρεις της μουσικής, δεν θα σταθούμε σε 2-3 είδη, αλλά θα βρούμε πολύ ωραίες δουλειές εκτός της μουσικής εμβέλειας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου