Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Movie Soundtracks: Lord of the Rings


Το Lord Of The Rings είναι ένα από τα μυθιστορήματα φαντασίας του διάσημου Άγγλου συγγραφέα J.R.R Tolkien. Είναι η συνέχεια της ιστορίας του μυθιστορήματος Hobbit, αλλά εκτυλίσσεται πολύ αργότερα από την εποχή του. Εκτιμάται ότι γράφτηκε στο διάστημα 1937-1949, με πολύ μεγάλο μέρος συγγραφής να γίνεται στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Η ιστορίες αυτές αργότερα, έγιναν ευρύτερα γνωστές και αυτό έγινε αφορμή για να απασχολήσει ανθρώπους να περάσουν την ιστορία σε οπτικοακουστικό έργο και κυρίως στην 7η τέχνη. Έγιναν 3 υιοθεσίες της πρωτότυπης ιδέας του Tolkien:

* Lord Of The Rings: Το 1978 ο Ralph Bakshi θα περάσει σε σχέδιο την ιστορία και θα δημιουργήσει μια animated ταινία φαντασίας.

** The Return of the King: Το 1980 η εταιρίαRankin-Bass productions, έφτιαξε την ιστορία στην τηλεόραση.

*** Lord of the Rings: To 2001, o πολύ πετυχημένος σκηνοθέτης ταινιών, Peter Jackson, θα ασχοληθεί με την ιστορία. Θα διαιρέσει την πλοκή σε 3 ταινίες, Fellowship of the Ring(2001), The Two Towers(2002) και Return of the King(2003). 


Το πιο πρόσφατο εγχείρημα ήταν η επιτυχημένη τριλογία ταινιών του Peter Jackson, όπου αποδείχθηκε ως η μεγαλύτερη επιτυχία υιοθέτησης της ιστορίας. Διατέθηκαν πολλά χρήματα ώστε να υλοποιηθεί, ενώ τα έσοδα από τις ταινίες, δεν σταματούν να μετρούνται ακόμη και σήμερα! Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Οι επιλογές των ηθοποιών, οι ψηφιακοί σχεδιαστές, τα σκηνικά, ο τόπος γυρίσματος όπως και η μουσική της ταινίας. Οι παραγωγοί ήθελαν να δώσουν μεγάλο βάρος στη μουσική, καθώς η ατμόσφαιρα έπρεπε να ήταν τέλεια για να καθηλώσει τον θεατή και να τον εντάξει περισσότερο στο κλίμα της ταινίας. 

                                     


Για την παραγωγή και σύνθεση των soundtracks της ταινίας,  επιλέχθηκε ο διακεκριμένος Καναδός συνθέτης Howard Shore, γνωστός για την επιμέλεια μουσικής σε ταινίες όπως: The Silence of the Lambs, Seven, Ed Wood και An Innocent Man, τον Αύγουστο του 2000. Η επιλογή του θεωρήθηκε έκπληξη καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιλεγεί να συνθέσει μουσική για ταινίες φαντασίας. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν τόσο πετυχημένο που ο Howard Shore κέρδισε το πρώτο του Oscar όπως και το βραβείο Grammy και ήταν στην υποψηφιότητα για τα βραβεία Golden Globe και BAFTA(βραβεία που διοργανώνει η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικής και Τηλεοπτικής Τέχνης).                       


 Από την σκέψη στη δημιουργία

O Howard Shore αναγνώρισε τη φιλοδοξία της παραγωγής για το μουσικό αποτέλεσμα, οπότε θεώρησε σωστό να δημιουργήσει μουσική για κάθε διαφορετικό τοπίο λαμβάνοντας υπόψη τις συνήθειες, τις καταστάσεις και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί. Όπως επισημαίνει στο live tour DVD σε συνεντεύξεις του, εμπνεύστηκε μελωδίες αφού είδε σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας. Παρατήρησε μεσαιωνικές ενδυμασίες, μεγαλόπρεπα παλάτια, συμπαθή χωριά και μικρούς οικισμούς σε λόφους αλλά και σκοτεινές και ανήλιαγες περιοχές. Κάθετι από αυτά συνιστά διαφορετικό soundtrack στηριζόμενο στην εικόνα και τα χρώματα που επικρατούν. Γι αυτό το λόγο, στις συνθέσεις χρησιμοποίησε κλασσικά όργανα, όπως φλάουτο, φλογέρα, τούμπα,άρπα, τρομπέτες, κονγκ, βιολιά, βιόλες και κοντραμπάσο, όπως και μοτίβα επανάληψης(leitmotif) μουσικής που επαναλαμβάνονταν για κάποιο πρόσωπο, σκηνή ή συναίσθημα. Τη μουσική εκτελεί η Βρετανική Φιλαρμονική του Λονδίνου και πολλοί καλλιτέχνες όπως o Ben Den Maestro, o James Galway και η Enya πήραν μέρος. Ακομή συμμετείχαν και ηθοποιοί όπως ο Billy Boyd και Viggo Mortensen αλλά και ο ίδιος Peter Jackson αυτοπροσώπως συμμετείχε. Κάθε σκηνή είχε το δικό της soundtrack. Κάθε γεγονός τη μουσική του υπόκρουση.

Τα 56 soundtracks κυκλοφόρησαν χωρισμένα σε 3 CD αντίστοιχα των ταινιών. Τα soundtracks τοποθετήθηκαν ανάλογα με τη σκηνή της ταινίας που ακούγονταν για πρώτη φορά. Πλέον τα περισσότερα είναι γνωστά, όμως θα ξεχωρίσουμε κάποια από αυτά, ως πιο αντιπροσωπευτικά, που λίγο πολύ όλοι θυμόμαστε.

Σε σκηνές ειρήνης και γαλήνης όπως το Bag End, την χώρα των Hobbits, ο Howard Shore ήξερε ότι θα έπρεπε να συνδυάσει γαλήνια και ήρεμη μουσική με επικά στοιχεία. Ειδικά στο Bag End, όπου κατοικούν οι ζωηροί, λίγο ανώριμοι και χαζοί, αλλά αστείοι Hobbits, θα έπρεπε να ηχεί χαρούμενη και «παιχνιδιάρικη» μουσική, ώστε να περιγράψει την αγνότητα και την καλoσύνη της ψυχής τους. H μουσική που έγραψε περιλαμβάνει πνευστά και άλλα όργανα που παραπέμπουν σε folk μουσική των βόρειων λαών της Ευρώπης, περιοχών όπου η μυθολογία τους αποτέλεσε προπομπό δημιουργίας και έμπνευσης των ιστοριών του συγγραφέα. Σε περιόδους πολέμου, η μουσική γινόταν πιο ρυθμική, απόλυτη και επιβλητική. Σε πολλά σημεία επίσης υπήρξε μουσική χορωδίας σε συνδυασμό ήρεμης μουσικής, κάτι το οποίο ο Tolkien ανέφερε στα βιβλία του για τις περιοχές των Ξωτικών. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο.

Lord of the Rings-Main Theme


Concerning Hobbits-The Fellowship of The Ring


The Riders of Rohan-The Two Towers


The Bridge of Khazad Dum-The Fellowship of The Ring



Isengard



Ο Howard Shore με εφόδιο το σπουδαίο ταλέντο του, δημιούργησε ένα πραγματικό αριστούργημα, που φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι τι είναι καλύτερο, η ταινία ή η μουσική που ακούγεται. Πράγματι η διάνοια του Shore πέτυχε αυτό που ήθελε. Ενέταξε τους θεατές στη γενικότερη ατμόσφαιρα της ταινίας, καθώς οποιαδήποτε σκηνή και αν βλέπαμε, ίσως χωρίς τη μουσική να μην απορροφόμασταν στην πλοκή της. 

The Council of Elrond-The Fellowship of The Ring


Τα soundtrack της ταινίας, παρουσιάζονται από τον Howard Shore και ζωντανά. Παρακολουθήστε εδώ τη μουσική, με τον ίδιο μαέστρο. Στα διαλείμματα των κομματιών, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο εμπνεύστηκε τη μουσική των ταινιών.



   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου