Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Free και Bad Company Το επιτυχημένο συγκρότημα με τα 2 ονόματα

   



 Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, οι Free και οι Bad Company είναι το ίδιο συγκρότημα με κάποιες αλλαγές. Αν και έγιναν πολλές και μεγάλες αλλαγές στα σχήματα τους, κατάφεραν να διατηρηθούν στην κορυφή καθώς την εποχή που έπαιζαν, ο rock ρυθμός και η rock n’ roll διάθεση ήταν συνυφασμένη με τα ονόματα Free και Bad Company!

     Η ιστορία του συγκροτήματος αρχίζει κάπου στο Λονδίνο του 1968, όπου το συγκρότημα βρέθηκε για πρώτη φορά. Το συγκρότημα αποτελούταν από 4 βασικά μέλη: Paul Rodgers, And Fraser, Simon Kirke, Paul Kossoff, δημιουργώντας τους Free. Τα μέλη του ήταν πολύ νέα καθώς η πρώτη φορά που έπαιξαν μαζί, το νεότερο μέλος ήταν σε ηλικία 15 ετών, ενώ στην ίδια ηλικία πρωτόπαιξαν live σε μια pub της περιοχής Battersea στο Λονδίνο. Η μουσικής τους χαρακτηρίζεται ως το αυθεντικότερο και αγνότερο rock, δηλαδή την αρχική μορφή του είδους, με την απλότητα αλλά και την δυναμική αντίδραση που είχε. Ο ρυθμός της, καταλυτικός και κοφτός δείχνοντας την οργή που διακατείχε τους πρώτους ροκάδες καθώς και την αντίδρασή τους προς την σάπια και συντηρητική κοινωνία.

     Βασικά μέλη:

                  Paul Rodgers: φωνητικά, πιάνο
                  Paul Kossoff: κιθάρες
                  Andy Fraser: μπάσο, πιάνο
                  Simon Kirke: drumms



    
 Αρχικά γνωρίστηκαν ο Paul Kossoff με τον Simon Kirke και έγιναν φίλοι με τη συμμετοχή τους στο συγκρότημα Black Cut Bones, όμως ήθελαν νέες εμπειρίες και να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο. Ο Paul Kossoff, έπειτα είδε τον Paul Rodgers πρώτη φορά να τραγουδάει για τους Brown Sugar, όταν είχε επισκεφτεί ένα R&B club στο Λονδίνο. Είχε εντυπωσιαστεί βλέποντας τον να τραγουδάει και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να τζαμάρει μαζί του. Ο Paul Rodgers δέχτηκε την προσφορά, και για πρώτη φορά το συγκρότημα θα βρεθεί ολοκληρωμένο, μαζί με τον 15χρονο τότε Andy Fraser. Την ίδια χρονιά, δόθηκε στο συγκρότημα το όνομα Free, ενώ έγραψαν και τον πρώτο τους δίσκο Tons of Sobs για την Island Records.







     Tons of Sobs 1968




   Το 1968 οι Free θα δημιουργήσουν το Tons of Sobs. Το συγκρότημα ήταν πολύ νέο σε ηλικία καθώς κανένα μέλος του συγκροτήματος δεν ήταν πάνω από 20 ετών. Η εταιρία ηχογράφησης Island Records θα αναλάβει την παραγωγή του άλμπουμ, όμως λόγω του πολύ μικρού budget, δε θα μπορούσαν να βγάλουν πολύ ωραίο ήχο.



     Κομμάτια του άλμπουμ

          1o μέρος

               1. Over the Green Hills (Pt 1)
               2. Worry
               3. Walk in my Shadow
               4. Wild Indian Woman
               5. Going down Slow

         2o μέρος


              1. I’m a Mover

              2. The Hunter
              3. Moonshine
              4. Sweet Tooth
              5. Over the Green Hills (Pt 2)

Free-I'm a mover
(Tons of Sobs) 


Το άλμπουμ περιείχε κομμάτια από την αρχή του συγκροτήματος και των πρώτων 6 μηνών το 1968, όμως δεν είχε πολύ μεγάλη απήχηση, όπως και ο επόμενος τους δίσκος Free. Το 1970 όμως, θα ηχογραφήσουν τον δίσκο τους με την μεγαλύτερη απήχηση, τον Fire and Water.

     Fire and Water 1970


     Το δημοφιλέστερο και πιο πετυχημένο άλμπουμ των Free. Περιείχε στα κομμάτια του το hit της εποχής All Right Now, όπου έφτασε να ναι το δημοφιλέστερο κομμάτι της χρονιάς, φτάνοντας στο νούμερο 1 των charts στην Αγγλία και νούμερο 4 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια χρονιά θα παίξουν το hit τους μπροστά σε 600.000 κοινό.

   Κομμάτια

   Πρώτο μέρος
         

         1. Fire And Water
         2. Oh I Wept
         3. Remember
         4. Heavy Load


  Δεύτερο μέρος

        1. Mr Big
        2. Don’t say you love me
        3. All Right Now

Free-Fire And Water
(Fire And Water)




Free-Mr Big
(Fire And Water)



     All Right Now

     To All Right Now ηχογραφήθηκε το 1970 για το άλμπουμ Fire and Water. Το 1991, το κυκλοφόρησαν ξανά σε νέα έκδοση και για άλλη μια φορά κατέκτησε την κορυφή φτάνοντας να παίζει 1.000.000 φορές στο ραδιόφωνο. Το τραγούδι το έγραψαν οι Paul Rodgers και Andy Fraser. Το τραγούδι έχει γίνει εκτέλεση σε πολλές εκδοχές και από τους Bad Company αλλά και από άλλους καλλιτέχνες σαν cover όπως οι Bon Jovi και η Christina Aguilera.

Free-All Right Now
(Fire And Water)



     To 1971, εξαιτίας των διαφορών του Paul Rodgers και του Andy Fraser αλλά και την εξάρτηση του κιθαρίστα Paul Kossoff από τα ναρκωτικά, το συγκρότημα διαλύθηκε. Την επόμενη χρονιά όμως θα επανενωθούν, λύνοντας τις διαφορές τους σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον Paul Kossoff να σταματήσει τον μεγάλο πλέον εθισμό του στα ναρκωτικά και την ίδια χρονιά θα ηχογραφήσουν και θα κυκλοφορήσουν τον δίσκο Free At Last. Όμως τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί. Μέσα στην ίδια χρονιά (1972), ο Andy Fraser θα φύγει από το συγκρότημα ενοχλημένος με τη στάση του Kossoff, ο οποίος ο εθισμός του, τον έκανε να μην μπορεί να εκτελέσει σε live shows ή να εμφανίζεται καν. Τα εναπομείναντα μέλη, τον αντικατέστησαν με τον Ιάπωνα μπασίστα Tetsu Yamauchi και με τον πιανίστα John Bundrick, ο οποίος είχε βοηθήσει στην παραγωγή του άλμπουμ Heartbreaker, την στιγμή που το συγκρότημα είχε διαλυθεί. Το 1973, το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Paul Rodgers με τον Simon Kirke θα δημιουργήσουν τους Bad Company! Αργότερα, όταν ο Kossoff έγινε καλύτερα στην υγεία του ξανά, στο τέλος του 1975, οι 2 παλιοί του φίλοι τον κάλεσαν να παίξει ξανά μαζί τους για 2 show. Ένα tour ξεκινούσε για το νέο συγκρότημα, όμως για άλλη μια φορά ο κιθαρίστας Paul Kossoff, θα κυλήσει στα ναρκωτικά και η υγεία του θα χειροτερέψει. Έτσι σε μια πτήση από το Los Angeles στη Νέα Υόρκη, ο Paul Kossof, θα πεθάνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 25 χρονών.

       Δισκογραφία

1. Tons of Sobs 1969
2. Free 1969
3. Fire and Water 1970
4. Highway 1970
5. Free at Last 1972
6. Heartbreaker 1973



      Bad Company- H αρχή μιας νέας εποχής




     Με τη διάλυση των Free, ο Paul Rodgers και ο Simon Kirke θα δημιουργήσουν τους Bad Company, το 1973. Το συγκρότημα αποτελούταν από τους 2 παραπάνω, τον Mike Ralphs και τον μπασίστα των King Crimson, Boz Burrell. To συγκρότημα πήρε το όνομα του, Bad Company, από τον τίτλο της ομώνυμης ταινίας, του Jeff Bridges.

     Η εποχή με τον Paul Rodgers (1973-1982)


To 1974, οι Bad Company θα κάνουν ντεμπούτο με το δίσκο Bad Company! Ο πολύ πετυχημένος δίσκος είχε το ομώνυμο τραγούδι που έγινε hit σε όλη την Αμερική αλλά και την Ευρώπη, καθιστώντας το ως το πιο δημοφιλές τραγούδι των δυο συγκροτημάτων. Με τον Paul Rodgers επίσης, δημιούργησαν τα άλμπουμ Staight Shooter το 1975, Run With the Pack το 1976, Burnin Sky το 1977, Desolation Angels το 1979 και το Rough Diamonds το 1982. Τα πιο γνωστά τραγούδια της εποχής με τον Paul Rodgers ήταν: Good Lovin’ Gone Bad, Bad Company, Ready For Love, Run With the Pack, Feel Like Makin Love, Rock Steady και Live for The Music. Έπειτα από το τελευταίο δίσκο τους, το συγκρότημα διαλύθηκε. Ο κιθαρίστας Mick Ralph παραδέχθηκε ότι όλοι χρειάζονταν ένα διάλειμμα από τις ατελείωτες ώρες ηχογράφησης και εκτέλεσης.







Bad Company-Bad Company
(Bad Company)


 Bad Company-Ready for Love
(Bad Company)



     H εποχή με τον Brian Howe (1984-1994)


     To 1984, o Μιck Ralphs με τον Simon Kirk αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα καινούργιο project. Η εταιρία τους όμως τους πρότεινε να συνεχίσουν τους Bad Company, ούτως ή άλλως ο Paul Rodgers βρισκόταν σε νέο γκρουπ, τους The Firm. Για τραγουδιστή, το συγκρότημα επέλεξε τον πρώην τραγουδιστή του Ted Nugent, τον Brian Howe. Με αυτόν στα φωνητικά, αλλά και τον πιο βαρύ ήχο που δημιούργησαν, οι Bad Company, ταίριαξαν με την εποχή του 80’s rock, που χαρακτηριζόταν περισσότερο για την ηχητική δύναμη των εφέ και των βραχνών και δυνατών φωνητικών. Επίσης, προσέλαβαν τον Steve Price σαν μπασίστα τους και τον πιανίστα Greg Dechert, πρώην πιανίστα των Uriah Heep. Με αυτή τη σύνθεση, θα δημιουργήσουν τα άλμπουμ: Fame and Fortune το 1986, τo Dangerous Age το 1988, το Holy Water το 1990 και το Here Comes Trouble το 1994. Σε αυτούς τους δίσκους τα πιο γνωστά τραγούδια είναι: Holy Water, If you Needed Somebody, Stranger Stranger, Fame and Fortune, What about You κ.α. Το 1994, ο Howe αποχώρησε από τους Bad Company, λέγοντας ότι το να αποχωρήσει από το συγκρότημα δεν ήταν δύσκολη επιλογή, γιατί είχε κουραστεί με την κατάσταση στο συγκρότημα, αφού δεν είχε κάτι να προσφέρει πια.


Bad Company-Holy Water
(Holy Water)



H εποχή με τον Robert Hart (1995-1997)

Αφού έφυγε ο Brian Howe, το συγκρότημα επέλεξε τον Robert Hart για φωνητικά. Αντίθετα με τον προηγούμενο τραγουδιστή, ο Robert Hart φωνητικά ήταν κοντά στην φωνή του Rodgers, με πιο καθαρή φωνή. Εκείνη την εποχή, ηχογράφησαν δύο άλμπουμ, το Company of Strangers και το Stories Told & Untold το 1995 και 1996 αντίστοιχα.


     Δεύτερη εποχή με τον Paul Rodgers

     Το 1998, θα επιστρέψει στο συγκρότημα ο πρώτος του τραγουδιστής, ο Paul Rodgers. Σε αυτή την εποχή το συγκρότημα ήταν στην αδράνεια, όμως αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ανθολόγιο, που θα περιείχε τραγούδια παλιά και φωτογραφίες για τους fan αλλά και 4 καινούργια τραγούδια. Επίσης δημιούργησαν DVD με live από tours. To 2002, o Rodgers θα επιστρέψει στη solo καριέρα του.

     Σήμερα


 Οι Bad Company, έχουν επανενωθεί και με αρχηγό τον Paul Rodgers κάνουν live σε πολλές χώρες και στάδια. Πρόσφατα ανακοίνωσαν περιοδεία με τους Lynyrd Skynyrd. Δυστυχώς μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν είναι στο πρόγραμμα, όμως ευελπιστούμε να τους δούμε από κοντά.

 Μέλη του συγκροτήματος

Paul Rodgers - φωνητικά, κιθάρα, πιάνο, φυσαρμόνικα
Simon Kirke - drums, κρουστά, δεύτερα φωνητικά
Mick Ralphs - κιθάρα, πιάνο, δεύτερα φωνητικά
Howard Leese – κιθάρα
Todd Ronning – μπάσο




Οι Bad Company (νωρίτερα Free), είναι το συγκρότημα που όταν θελήσεις, θα ακούσεις αυθεντικό και pure rock. Εκτός του απλού rock όμως, εισήγαγαν και μια πολύ ξεχωριστή μελωδία στη μουσική σκηνή, χαρακτηριστικό του συγκροτήματος, που ενώνει ίσως για πρώτη φορά, το μελωδικό ρεύμα με τον επιβλητικό ρυθμό της rock σε μια εξαιρετική μίξη που μόνο οι Bad Company ξέρουν. Ακόμα και τώρα ακούγονται από μικρούς και μεγάλους, προσωπικά μια επιλογή, που ποτέ δε μετάνιωσα…


Bad Company-Live For The Music (Live)
Florida 8/8/2008 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου