Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Jethro Tull-Βγαλμένοι από rock παραμύθι!




Όταν η παραδοσιακή αγγλοσαξονική folk μουσική συνδυάζεται τέλεια με την rock, τότε ένα όνομα βρίσκεται μπροστά σου...Jethro Tull! Ένα αφιέρωμα για ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του κόσμου.

   
Οι Jethro Tull σχηματίστηκαν στο Luton της Αγγλίας τον Δεκέμβριο του 1967. Στην αρχή της καριέρας τους θα παίξουν blues και rock μουσική, όπως τα περισσότερα συγκροτήματα της εποχής τους. Στη συνέχεια όμως, η σύνθεση τους εξελίχθηκε, καθώς ενέταξαν σε αυτή κλασσική μουσική, παραδοσιακή αγγλοσαξονική μουσική, jazz και hard rock. Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό! Δημιούργησαν μουσική, η οποία ήταν σαν να έβγαινε από rock παραμύθι! Η κλασσικά επαναστατική rock, συνδυάστηκε άψογα με την παραδοσιακή μουσική, καθώς είχε το rock μουσικό ρυθμό ως υπόβαθρο και πάνω σε αυτό, ήχους και αρμονίες βγαλμένες από παραμύθια του δάσους και τοπικές νουβέλες, με φλάουτο, άρπα, μαντολίνο, φλογέρα και άλλα πολλά που χαρακτηρίζουν την παράδοση του τόπου τους.




Βασικά Μέλη:

Ian Anderson: κιθάρα, φωνητικά, φλάουτο
Martin Barre: κιθάρες
Clive Corway: drums
Πλήκτρα, πιάνο: Άλλαξαν πολλά μέλη, βασικά μέλη ήταν κυρίως οι John Evan, Dave Palmer, Andrew Giddings
Μπάσο: Άλλαξαν πολλά μέλη, οι βασικοί όμως ήταν οι Glen Cornick, Jeffrey Hammond, Dave Pegg


Τα πρώτα βήματα της γνωριμίας και οι πρώτες απόπειρες μουσικής

Το 1962 γνωρίζονται 2 από τα 4 μέλη του συγκροτήματος. Ο Ian Anderson ξεκίνησε το πρώτο του συγκρότημα “Blades” στο Blackpool της Αγγλίας. Ο drummer του συγκροτήματος ήταν ο John Evans. Το 1963 ο Barrie Barlow θα γίνει βασικός drummer του συγκροτήματος, με τον Evans να αλλάζει όργανο και να δοκιμάζει πιάνο και πλήκτρα. Το 1964 το συγκρότημα θα αλλάξει όνομα και θα ονομαστεί John Evan Band( ο Evans άλλαξε το όνομα του σε Evan). Αφού πέρασαν κάποια χρόνια, το 1967, το συγκρότημα θα μετακομίσει στο Luton, ενώ συχνά ταξίδευε και προς το Liverpool. Λόγω έλλειψης χρημάτων όμως, έμεινε στο Luton μόνο ο Ian Anderson με τον μπασίστα Glenn Cornick(είχε αντικαταστήσει το βασικό μέλος) , καθώς οι υπόλοιποι του συγκροτήματος γύρισαν στο βορά και στις οικογένειες τους. Οι 2 τους ήθελαν να συνεχίσουν να παίζουν και βρήκαν καινούργια μέλη για να τους πλαισιώσουν. Στην αρχή γνώρισαν τον τον Mick Abrahams, αλλά και τον drummer Clive Bunker. Με την νέα αρχή το συγκρότημα άλλαξε και όνομα. Το όνομα το βρήκαν από έναν διάσημο γεωπόνο του 18ου αιώνα, που λεγόταν Jethro Tull. Έτσι έδειξαν ότι είναι και λάτρεις της ιστορίας. Με το συγκεκριμένο όνομα το συγκρότημα βρήκε επιτυχία σε ένα live, καθώς άρεσε το show τους σε έναν manager που τους πρότεινε να ξαναπαίξουν. Το πρώτο τους συμβόλαιο ήταν με το πρακτορείο Ellis-Wright, και έγιναν η 3η μπάντα που μανάτζαρε η συγκεκριμένη εταιρία που μετά από λίγο καιρό ονομάστηκε Chrysalis Records, μια εταιρία που έγινε αυτοκρατορία της εποχής στη δισκογραφική σκηνή. Ο Ian Anderson, εκείνη την εποχή άρχισε να παίζει φλάουτο.

Το 1968 θα κυκλοφορήσει το πρώτο τους single με τίτλο “Sunshine Day” που γράφτηκε από τον Abrahams, αλλά θεωρήθηκε αποτυχημένο. Το πρώτο τους άλμπουμ όμως με τίτλο “This Was” την ίδια χρονιά, θεωρήθηκε σχετικά καλό. Η μουσική γράφτηκε από τον Abrahams και τον Anderson και είχε στοιχεία jazz, blues αλλά και κάπως rock. Τη μουσική τους την χαρακτήρισαν οι ίδιοι, σε μια εφημερίδα που ασχολούταν με μουσική, χαρακτηρίζοντας την “progressive with a bit of jazz”. Αφού βγήκε το άλμπουμ, ακολούθησε η αποχώρηση του Abrahams και στην συνέχεια έφτιαξε καινούργιο συγκρότημα. Για αυτήν την αποχώρηση υπήρχαν πολλοί λόγοι. Αρχικά ο κιθαρίστας ήταν μαέστρος της blues, ενώ ο Anderson έψαχνε να βρει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας άλλων «μονοπατιών» της μουσικής. Έπειτα υπήρχαν τεχνικά προβλήματα συνεννόησης και λειτουργίας του συγκροτήματος ως είχε, έτσι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Για ελάχιστο χρονικό διάστημα, τον ρόλο της κιθάρας ανέλαβε ο Tony Iommi, ο οποίος μετ’ έπειτα θα κάνει λαμπρή καριέρα με το συγκρότημα Black Sabbath.


Jethro Tull-Sunshine Day


Jethro Tull-Aeroplane



1969-1976 ψάχνοντας το προσωπικό τους στυλ

Η εποχή 1969-1976 ήταν η πιο δημιουργική τους. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι Jethro Tull ολοκληρώθηκαν σαν συγκρότημα, δημιούργησαν το δικό τους στυλ και έκαναν τη μεγαλύτερη επιτυχία. Αρχικά το 1968, το συγκρότημα πραγματοποίησε auditions για να βρεθεί ο κατάλληλος κιθαρίστας. Τη θέση κατέλαβε ο Martin Barre, ένα από τα μέλη της folk rock μπάντας με όνομα Fat Mattress. Οι καινούργιοι Jethro Tull θα κυκλοφορήσουν το Stand Up το 1969. Το συγκρότημα με αυτό το δίσκο, βρήκε τα μονοπάτια του για τη μουσική δημιουργία, καθώς καταστάλλαξε σε συγκεκριμένη μορφή μουσικής, η οποία μόνο απλή δεν ήταν, καθώς περιείχε στοιχεία rock, blues, jazz, psychedelic αλλά και folk και κλασσικής μουσικής! Όλα αυτά τα συνδύασαν μαζί σε μια μοναδική σύνθεση για την οποία είναι ικανοί μόνο οι Jethro Tull! Την ίδια εποχή θα ηχογραφήσουν και ένα από τα πασίγνωστα κομμάτια τους με τίτλο «Living in the Past», όπως και πολλά άλλα singles: Sweet Dream(1969), Witch Promise(1970) και το Life is A Long Song(1971). Το 1970, θα υπάρξει στο συγκρότημα μια προσθήκη από τα παλιά, καθώς ο John Evan θα επανέλθει στο συγκρότημα και μαζί του θα κυκλοφορήσουν τον δίσκο Benefit.


Jethro Tull-Living in the Past



Jethro Tull-A New Day Yesterday



Jethro Tull-The Witches Promise





Αqualung(1971)

To 1971, οι Jethro Tull θα μεγαλουργήσουν με τον πολύ δυνατό δίσκο, Aqualung. Είναι ο τέταρτος κατα σειρά δίσκος τους. Κατά πολλούς ο δίσκος αυτός θεωρείται ότι είναι concept-album(δηλαδή με μια κεντρική ιδέα που περιέχεται στο ομώνυμο κομμάτι Aqualung), ενώ σκοπός τους είναι να διαχωρίσουν τις έννοιες «Θρησκεία» με «Θεό» αν και το συγκρότημα διαφωνεί με αυτό. Η αμφιβολία τους προς την πίστη ή τη θρησκεία έκανε τον δίσκο τόσο διάσημο ώστε ακούστηκε εκατομμύρια φορές από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του. Με αυτόν το δίσκο οι Jethro Tull έκαναν μεγάλη επιτυχία και πλέον ακούγονταν σε ραδιόφωνα ενώ έκαναν και διεθνή tour.



Κομμάτια του άλμπουμ:

    Πρώτο μέρος

1. Aqualung
2. Cross-Eyed Mary
3. Cheap Day Return
4. Mother Goose
5. Wond’ring Aloud
6. Up to Me

    Δεύτερο Μέρος

1. My God
2. Hymn 43
3. Slipstream
4. Locomotive Breath
5. Wind Up

Jethro Tull-Aqualung



Jethro Tull-Hymn 43



Jethro Tull-Locomotive Breath



Το 1972 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ Living in the Past, ένα διπλό άλμπουμ, όπου περιείχε remixed κομμάτια. Εκείνη την περίοδο πάντως, υπήρχε κριτική στο συγκρότημα, όμως η δημοσιότητα τους και οι πωλήσεις τους έδειχναν ότι είχαν επιτυχίες και αυτό φάνηκε και στον επόμενο δίσκο με τίτλο War Child, το 1974. Μέχρι το 1976 και την ολοκλήρωση τους ως συγκρότημα, θα κυκλοφορήσουν άλλους 2 δίσκους: Minstrel in the Gallery(1975) και το Too Old to Rock n’ Roll: Too Young to Die(1976).



































1977-1979 Περίοδος folk αγγλοσαξονικής δημιουργίας

Μετά από την επταετία μεγάλης επιτυχίας, στην οποία οι Jethro Tull έφτιαξαν όνομα και χαρακτήρα της μουσικής τους, ήρθε μια εποχή folk δημιουργίας. Μέσα σε 2 χρόνια, από το 1977 έως το 1979, θα κυκλοφορήσουν 3 άλμπουμ: Songs from the Wood(1977),  Heavy Horses (1978) και Stormwatch(1979). Η μουσική σε αυτά τα 3 άλμπουμ ήταν δυτικού παραδοσιακού χαρακτήρα, που διαμορφώθηκε στον μεσαίωνα από παλαιότερες πηγές μουσικής των κατοίκων της αγγλοσαξονικής περιοχής. Πολλά στοιχεία πάρθηκαν και από τις επιρροές των Βικινγκ καθώς και των βόρειων χωρών της Ευρώπης. Αν και πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τους Jethro Tull εκείνης της περιόδου folk rockers, εκείνοι θεωρούν τη μουσική τους διαφορετική, καθώς το folk ήταν μόνο ένα από τα πολλά είδη μουσικής που περιείχε η δημιουργία τους. Αυτή η περίοδος κλασσικής και folk δημιουργίας ολοκληρώθηκε με τον δίσκο Stormwatch το 1979. Εκείνη την εποχή συνέβη και ένα δυσάρεστο γεγονός. Ο John Glascock, μπασσίστας του συγροτήματος, έπειτα από προβλήματα υγείας και ταλαιπωρίας, η καρδιά του τον πρόδωσε. Όπως ήταν λογικό αυτό το γεγονός επηρέασε πολύ το συγκρότημα, το οποίο λίγο αργότερα, διαλύθηκε με την συγκεκριμένη σύνθεση, καθώς έμειναν μόνο οι Anderson και Barre.



































Jethro Tull-Songs from the Wood


Jethro Tull-Home

 Jethro Tull-No Lullaby




1980-1984

H επόμενη εποχή δημιουργίας για τους Jethro Tull ήταν στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 80. Από το 1980 έως το 1984 κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμ, τα οποία κυρίως περιείχαν ηλεκτρονική ροκ. Τα άλμπουμ ήταν: A(1980), The Broadsword and the Beast(1982) και το Under Wraps(1984). O Dave Pegg επέστρεψε στο μπάσο ενώ στα drums ήταν ο Mark Craney, ενώ σαν πιάνο και κάποιες φορές βιολί, θα κάνει guest o Eddie Jobson ο οποίος είχε πλούσιο βιογραφικό παίζοντας με Roxy Music, UK, Frank Zappa και Curved Air.




Jethro Tull-Lap of Luxury



Jethro Tull-Under Wraps




1987-1994

Από το 1984 έως το 1987 το συγκρότημα θα βιώσει την hard rock πλευρά του. Μέσα στα 7 χρόνια, οι Jethro Tull θα δημιουργήσουν 3 δίσκους, το Crest of a Knave (1987), Rock Island (1989), Catfish Rising (1991). Την εποχή εκείνη δέσποζε η hard rock και η metal, ενώ ο ήχος και ο ρυθμός της μουσικής είχαν έναν βαρύ επιβλητικό ήχο, χρησιμοποιώντας επάξια την τεχνολογία της εποχής πάνω στη μουσική. Κάπως έτσι οι Jethro Tull ακολούθησαν το ρεύμα, με τον Barre στην κιθάρα να χρησιμοποιεί hard και heavy ήχο. Επίσης, ο Don Airey, που παλαιότερα ήταν πιανίστας σε Rainbow, Ozzy Osbourne και Michael Schenker, ήρθε στο συγκρότημα. Το 1988, θα κερδίσουν μια αναγνώριση, καθώς πήραν Grammy Award για την καλύτερη εμφάνιση Hard Rock/Metal σε φωνητικά και σε μουσική, νικώντας τους Metallica. Γύρω από εκείνη τη νίκη υπήρξε μεγάλος ντόρος, καθώς πολλοί δήλωσαν ότι ίσως οι Jethro Tull δεν θα έπρεπε να χαν πάρει μέρος, επειδή δεν ήταν αυτής της κατηγορίας μουσικής. Εν τέλει πολλοί το σχολίασαν, άλλοι θετικά άλλοι αρνητικά. Το 1989 θα κυκλοφορήσουν το Rock Island το οποίο είχε λιγότερη επιτυχία από τον προηγούμενο δίσκο. Το πιο πετυχημένο κομμάτι του ήταν το Kissing Willie, το οποίο ήταν ένα πολύ βαρύ σε ριφ κομμάτι(δυνατή κιθάρα) που ήταν λίγο ασυνήθιστο για το συγκρότημα. Αυτή η «περίεργη» αλλαγή δημιουργίας, από πολλούς θεωρήθηκε σατυρική προς την όλη κατάσταση των βραβείων, ένα χρόνο πριν. Το 1991 θα έρθει το Catfish Rising που ήταν πολύ ολοκληρωμένος και δεμένος δίσκος. Αυτός ο δίσκος, είχε χρησιμοποίηση ακουστικής κιθάρας και μαντολίνου, και λιγότερα πλήκτρα που διακατείχαν την 80’s εποχή του συγκροτήματος. Το Rocks On The Road ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα κομμάτια τους, το οποίο ήταν ένα ρυθμικό και σκληρό σε λόγια κομμάτι που μιλούσε για την αστική ζωή.

Jethro Tull-Mountain Men


Jethro Tull-Kissing Willie

Jethro Tull-Rocks On The Road




1995-2003 η εποχή των διεθνών tour

Αυτή η εποχή είχε κυρίως να δείξει προσωπικά άλμπουμ των καλλιτεχνών. Μέσα σε αυτό το διάστημα των 8 χρόνων το συγκρότημα έγραψε μόλις 3 δίσκους: Roots to Branches (1995), J-Tull Dot Com (1999), The Jethro Tull Christmas Album (2003). Στους δίσκους υπήρχαν επιρροές από άλλους πολιτισμούς, που έκαναν τη δισκογραφική συλλογή τους και τη μουσική τους ακόμα πιο πλούσια. Οι Roots to Branches και το J-Tull Dot Com, ήταν λιγότερο rock δίσκοι από τους προγενέστερους. Κομμάτια όπως "Out of the Noise" και "Hot Mango Flush", ήταν περισσότερο αφιερωματικά στις παγκόσμιες επιρροές του συγκροτήματος στο βάθος των δεκαετιών. Το 2003 θα βγει το τελευταίο άλμπουμ των Jethro Tull. Ήταν ένας δισκος αφιερωμένος στα χριστούγεννα, με παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που, μη το γελάτε, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σε διαφήμιση που είχαν οι Jethro Tull έπειτα από το Crest of A Knave του 1987.




 2005 εως τώρα

Από το 2003 και έπειτα, έχοντας ολοκληρώσει την δισκογραφικής τους δημιουργία, οι Jethro Tull είχαν την τύχη να βλέπουν την μακροχρόνια μουσική καριέρα τους να τους στολίζει, ενώ αυτοί, 35 χρόνια μετά απολάμβαναν ακόμη την μεγάλη αναγνώριση των νεότερων γενιών. Ήταν η εποχή κυρίως των κυκλοφοριών DVD’s με παλιά live αλλά και καινούργια μαγνητοσκοπημένα, με μεγαλύτερη επιτυχία να έχει τον Σεπτέμβρη του 2007 που κυκλοφόρησε το Live at Montreux 2003 που είχε ηχογραφηθεί ζωντανά. Επίσης υπήρξαν πολλά tours σε διάφορες χώρες. Το 2007 είχα την τύχη να τους δω από κοντά στη συναυλία του Λυκαβητού και μπορώ να πω ότι παρά τα 39 χρόνια μουσικής τους πορείας, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό! Το 2011 κανονίστηκε tour για τα 40 χρόνια του δίσκου Aqualung, που ήταν μακράν ο πιο επιτυχημένος τους δίσκος.


Jethro Tull-Live at Buenos Aires 2007



Δισκογραφία:

This Was (1968)
Stand Up (1969)
Benefit (1970)
Aqualung (1971)
Thick as a Brick (1972)
A Passion Play (1973)
War Child (1974)
Minstrel in the Gallery (1975)
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die! (1976)
Songs from the Wood (1977)
Heavy Horses (1978)
Stormwatch (1979)
A (1980)
The Broadsword and the Beast (1982)
Under Wraps (1984)
Crest of a Knave (1987)
Rock Island (1989)
Catfish Rising (1991)
Roots to Branches (1995)
J-Tull Dot Com (1999)
The Jethro Tull Christmas Album (2003)


Οι Jethro Tull είναι από τα πιο πετυχημένα συγκροτήματα της μουσικής σκηνής. Αποδεδειγμένα τυχαίνουν καθολικής αναγνώρισης τους όσο και σεβασμού. Η ασύλληπτα δημιουργική τους ικανότητα και η μουσική τους δεινότητα ήταν αυτό που τους ανέδειξε και τους έφτασε τόσο ψηλά. Από classic blues συγκρότημα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μετατράπηκαν σε progressive rock του ’70 και έπειτα σε folk rock στα τελη της δεκαετίας του ’70. Με τα συγκεκριμένα εφόδια έχτισαν το όνομα τους και πήγαν ένα επίπεδο παραπέρα, ανακαλύπτοντας τα νέα κύματα μουσικής της ηλεκτρονικής ροκ και της hard rock. Μετά από τόσα χρόνια δημιουργίας μπορούν να σκέφτονται ότι τα έκαναν όλα. Η κληρονομιά του συγκροτήματος στη μουσική τεράστια, καθώς λίγα συγκροτήματα κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσα όσο αυτοί. Jethro Tull, σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου